Megapožar divlja u Americi: Od dima se ne vidi da li je dan ili noć, buktinju gasi više od hiljadu vatrogasaca! (VIDEO)

01.05.2022

09:05

0

Plamen je zahvatio površinu od oko 100.000 hektara i još bi mogao da se udvostruči

Megapožar divlja u Americi: Od dima se ne vidi da li je dan ili noć, buktinju gasi više od hiljadu vatrogasaca! (VIDEO)
Požar u Novom Meksiku - Copyright Printscreen Twitter

Više od hiljadu vatrogasaca uz pomoć buldožera i aviona bori se sa najvećim aktivnim šumskim požarom u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto se zbog jakog vetra vatrena stihija približava naseljenim mestima na severu Novog Meksika.

On je u subotu prerastao u "megapožar", koji je zahvatio površinu od oko 100.000 hektara i još bi mogao da se udvostruči, izjavio je zvanični predstavnik vatrogasne službe.

Požar u kojem je već izgorelo 166 kuća proširio se sa 266 kvadratnih kilometara, koliko je zahvatio u petak, na 393 kvadratna kilometra danas, rekli su zvaničnici.

Pepeo, koji je vetar nosio 11 kilometara, pao je na Las Vegas, gradić od 13.000 stanovnika u Novom Meksiku, a vatrogasci se bore da spreče približavanje požara naselju, prenosi AP.

 

 

Požar je izbio pre tri nedelje i tada je bio malih razmera, ali se u međuvremenu spojio sa drugim požarom i zahvatio značajno veću površinu.

Podstaknut žestokim prolećnim vetrovima u isušenim planinskim šumama, požar u kanjonu Kalf je daleko najveća i najrazornija vatrena stihija u Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.

Oko pedesetak kilometara istočno od Santa Fea vatra je uništila stotine imanja i primorala hiljade ljudi na evakuaciju.

U poslednja 24 sata požar je porastao za oko 50 odsto.

 

 

- Ovo je velika vatrena stihija i svuda je oko nas - rekla je menadžerka okruga San Migel, Džoj Ensli, i dodala da vlasti prave planove za slučaj potebe da se izvrši evauacija Las Vegasa.

Ove godine šumski požari u SAD bukte na više od dva puta većoj površini nego u istom periodu 2021. godine i na oko 70 odsto više teritorija od desetogodišnjeg proseka, pokazuju podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike