"Delimo istu veru, ali potezi koje vučete neće ostati bez posledica": Moskva upozorila Atinu na raspad odnosa dve zemlje

23.04.2022

12:15 >> 12:25

0

Autor: 24sedam

Primetili smo kampanju bez presedana koja je pokrenuta u Grčkoj da se ocrni ruska politika, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije

"Delimo istu veru, ali potezi koje vučete neće ostati bez posledica": Moskva upozorila Atinu na raspad odnosa dve zemlje
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, upozorila je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama da su "istorijske paralele" između Grčke i Rusije u opasnosti da postanu "čvrsta dvostruka linija između nas".

Ruski zvaničnik se fokusirao na odluku Grčke da 6. aprila proglasi 12 ruskih zvaničnika "persone non grate", pridruživši se drugim evropskim državama koje su preduzele slične korake kao odgovor na optužbe za zverstva koja su počinile ruske snage nad civilima u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka doneta u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima iz 1963. godine. Ruska ambasada u Atini osudila je odluku Grčke i upozorila na posledice.

- Snažno smo protestvovali protiv ovog neopravdanog i neprijateljskog koraka koji ima za cilj dalje uništavanje naših bilateralnih odnosa - saopštila je ruska ambasada.

- Jasno smo stavili do znanja da ova akcija neće ostati bez posledica - navodi se dalje.

U svom postu na društvenim mrežama, Zaharova je požalila na raspad odnosa između Rusije i Grčke i zadubila se u istorijske veze između dve zemlje.

 

 

- Bilo je vreme kada je Rusija pomagala Grčkoj da ostvari nezavisnost i obnovi svoju državnost, a njen prvi šef je ranije bio ruski ministar spoljnih poslova, ali sada su diplomatski odnosi ove zemlje sa Rusijom svedeni gotovo na ništa - upozorila je Zaharova.

Ona je dodala da se "ovo desilo uprkos činjenici da delimo istu veru sa Grcima, iste tradicije i da smo uvek bili tu da pomognemo našim grčkim prijateljima".

Profimedia
 

- Ovo nije toliko pitanje evroatlantske solidarnosti koja briše prošlost, jer je suvereni izbor svake nacije da odluči kome će odati počast. Što je još gore, to lišava ljude i nacije njihove budućnosti, nezavisnosti i prava na suverene izbore - zaključila je Zaharova.

Ruski zvaničnik je ranije tvrdio da u Grčkoj postoji orkestrirana kleveta Rusije nakon rata u Ukrajini.

- Viši zvaničnici u Atini iznose grube optužbe protiv naše zemlje i njenog rukovodstva - rekla je Zaharova i dodala:

- Primetili smo kampanju bez presedana koja je pokrenuta u Grčkoj da se ocrni ruska politika. Visoki zvaničnici u Atini dozvoljavaju sebi da iznose grube optužbe na račun naše zemlje i njenog rukovodstva, bukvalno se takmiče sa svojim istomišljenicima. Oni licemerno govore o "ničim izazvanom napadu" na Ukrajinu, prvi put od Drugog svetskog rata, "masovnoj invaziji" i tako dalje.

Pixabay
 

- Evropa, uključujući Grčku, u potpunosti je integrisana u redove zagovornika kijevskog režima, dok je antiruska histerija koju su gajile vlasti dostigla tačku ključanja - rekao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Grčka je odgovorila na izjave rekavši da su "neprihvatljive". Portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandros Papajoanu je primetio sledeće:

- Nedavne izjave portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova, kao i postovi ruske ambasade u Atini su, nažalost, neprihvatljivi. Oni nisu kompatibilni sa diplomatskom praksom niti sa istorijskim vezama koje spajaju narode Grčke i Rusije. Grčka se nada da će se ovi istorijski odnosi održati i da će se rusko ponašanje kretati u tom pravcu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike