Švedska i Finska usaglasile datum apliciranja u NATO

25.04.2022

20:13

0

Prema poslednjem anketiranju 45 odsto Šveđana bilo je protiv ulaska

Švedska i Finska usaglasile datum apliciranja u NATO
finska švedska nato - Copyright Pixabay

Švedska i Finska dogovorile su se da istovremeno podnesu zahtev za članstvo u NATO, piše švedski list Ekspresen.


Dve zemlje saglasile su se da apliciraju između 16. i 22. maja, odnosno tokom posete finskog predsednika Saulija Ninista Stokholmu 17. i 18. maja, piše list pozivajući se na izvor iz švedske vlade, a prenosi AP.

I finski Iltalehti objavio je da je Stokholm preneo Helsinkiju jasnu želju da obe zemlje istovremeno apliciraju za članstvo u Alijansi.

Podsećamo, pre dve nedelje podršku švedskom članstvu u NATO-u je, prema istraživanjima Novusa, davalo 45 odsto Šveđana, a sada je prvi put procenat podrške premašio 50 odsto, prenosi švedski javni servis SVT.

Bezbodnosna slika severa Evrope

Članstvo u NATO-u narušilo bi vojnu neutralnost za koju Švedska često navodi da traje više od 200 godina. Međutim, mnogi smatraju da je neutralnost prekinuta članstvom u Evropskoj uniji 1995. godine, a da je to potvrđeno potpisivanjem Lisabonskog ugovora 2009. godine, koji garantuje međusobnu odbranu članica EU.

Odnosi Švedske i Rusije oduvek su imali uspone i padove, ali nikad nisu bili na visokom nivou. Poslednje pogoršanje odnosa zabeleženo je prilikom ruskog priznavanja nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, kao i kada je Moskva odbila da se veliki samit EU-Rusija održi u Stokholmu 2009. uz tvrdnje da je Brisel neutralnije mesto za takav događaj.

Važna je i uloga Švedske tokom Hladnog rata. Tek je 1994. godine otkriveno je da su početkom šezdesetih godina američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem plovile oko švedske zapadne obale. Podmornice su morale da plove blizu obale kako bi, u slučaju potrebe, mogle da pogode mete u SSSR-u, zbog čega su SAD dale garanciju da će obezbediti vojnu pomoć Švedskoj u slučaju sovjetskog napada.

Za vreme Zimskog rata između Finske i SSSR-a 1939. i 1940, Švedska je odlučila da ne ulazi u konflikt, ali je podržavala Finsku i nije branila švedskim dobrovoljcima da učestvuju u ratu.

Potencijalni ulazak Švedske i Finske u NATO promeniće bezbednosnu sliku severa Evrope, naročito ako Rusija bude reagovala u skladu sa najavama da će, ukoliko dve zemlje postanu deo vojne alijanse, pojačati zaštitu na granici sa Finskom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike