Francuska sutra bira predsednika: Evo šta kažu najnovije ankete

23.04.2022

07:39

0

Biračka mesta će biti otvorena od 8 do 20 časova

Francuska sutra bira predsednika: Evo šta kažu najnovije ankete
le-pen-makron - Copyright Eric Feferberg/Pool Photo via AP, file

U Francuskoj će sutra biti održan drugi krug predsedničkih izbora, u kojem će se nadmetati aktuelni predsednik i lider Republike u pokretu Emanuel Makron i kandidatkinja desnice Marin Le Pen.

Najnovije ankete javnog mnjenja prognoziraju da će Makron pobediti sa 57 odsto glasova u odnosu na Le Penovu, koja bi mogla da dobije desetak procentnih poena manje. Margina pobede ipak bila bi manja nego na izborima 2017. godine, ocenjuje Politiko.

O novom predsedniku odlučivaće skoro 49 miliona birača, a procenjuje se da bi izlaznost mogla da bude oko 72 odsto.

AP Photo/Michel Euler
 

I dok Makron verovatno ima najveće šanse za reizbor u odnosu na svoje prethodnike, Le Penova se bori za svoju političku budućnost, jer bi poraz u trećem pohodu na Jelisejsku palatu izazvao promene na čelu njene partije Nacionalno okupljanje.

Makron, koji je osvojio veću podršku od svoje rivalke u prvom krugu, rekao je u međuvremenu da ništa ne uzima zdravo za gotovo i da traži širu podršku.

Oni su nekoliko dana pre drugog kruga predsedničkih izbora suočili mišljenja u TV debati, u kojoj su pokušali da ubede građane ko je u boljoj poziciji da poboljša kupovnu moć Francuza i da uspešno vodi spoljnu politiku zemlje.

Makron je ocenio je da izbori predstavljaju referendum o Evropi s obzirom da dva kandidata predlažu dve veoma različite budućnosti Francuske - kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici.

Pošto životni standard pitanje broj jedan na izborima, Marin Le Pen je sve karte u kampanji stavila na tu temu i obećala smanjenje troškova života.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Njen drugi veliki plan je da socijalno stanovanje, radna mesta i socijalna pitanja postanu „nacionalni prioritet" za francuske državljane i da se bori protiv islamizma.

Centristički predsednik Makron pokušava da okupi birače pod sloganom "Svi mi" i posle pet godina vladavine sada nudi „potpunu obnovu", jer nastoji da privuče birače kako sa levice, tako i sa desnice.

Makron je dobio podršku lidera Nemačke, Španije i Portugala - Olafa Šolca, Pedra Sančeza i Antonija Košte, koji su zajedničkom tekstu u više evropskih medija pozvali birače na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi.

Kao i u prvom krugu, biračka mesta će biti otvorena sutra ujutru u 8 časova, a zatvorena u 19 časova u većini mesta, dok će biračka mesta u velikim gradovima imati mogućnost da ostanu otvorena do 20 sati.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

U francuskim prekomorskim teritorijama glasanje počinje danas da bi glasovi mogli da budu prebrojani na vreme, a i Francuzi koji žive u inostranstvu će moći da glasaju na određenim biračkim mestima širom sveta.

Na osnovu uzoraka posebno odabranih biračkih mesta, već sutra u 20.00 časova biće poznat preliminarni rezultat, kao i u prvom krugu.

Ako je rezultat izuzetno tesan, postoji opcija da se ne objavljuju rani rezultati i sačekaju potpuni.

Inauguracija novog predsednika morati da se održi do 14. maja, kada se završava Makronov aktuelni mandat.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike