Amerika treperi, majka devetoro dece injekcijom ide u smrt za zločin koji nije počinila! (FOTO/VIDEO)

23.04.2022

07:10

0

Petnaest godina od tragične smrti dvogodišnje ćerke, priznanje koje je iznuđeno, sluđenost nesrećne žene koja odbrojava dane na ovom svetu...

Amerika treperi, majka devetoro dece injekcijom ide u smrt za zločin koji nije počinila! (FOTO/VIDEO)
profimedia-0683333160 - Copyright Profimedia

U noći 15. februara 2007. godine, tim od petorice policajaca u okrugu Kameron (u Teksasu), započeo je ispitivanje majke meksičkog porekla za koju su sumnjali da je ubila svoje dvogodišnje dete.

Melisa Lučo je bila u teškom stanju, trudna sa blizancima, u šoku i ophrvana tugom. Samo dva sata ranije, njeno najmlađe dete, devojčica Maraja, proglašeno je mrtvim, nakon što je palo u nesvest.

Tokom skoro šest sati ispitivanja, do kasno u noć, policajci su primenili ozloglašenu Rejdovu tehniku – kontroverznu metodu ispitivanja koja je dovela domnogo brojnih osuda u SAD, jer su rezultati bili mahom pogrešni.

Pored toga što su bili obučeni da to rade sistemski, policajci su se unosili Melisi u lice, vičući na nju da "mora da zna" šta se dogodilo detetu. Imali su "mnogo dokaza“ da je ona kriva za njegovu smrt, primoravajući je da pogleda fotografije beživotnog tela devojčice.

Zatim su, kako Rejdova metoda nalaže, naglo promenili ton. Nežno su je uverili da bi mogla da "ostavi sve iza sebe" samo ako prizna da je izazvala smrt deteta.

Jeff Leach, representante del estado de Texas, vía AP
 

Te noći više od 100 puta insistirala je da je nevina. Ali posle više od pet sati agresivne metode došla je do tačke pucanja.

Počela je da ponavlja fraze kojima su je istražitelji naučilii.

"Ne znam šta želite da kažem. Ja sam odgovorna za to... Pretpostavljam da sam to uradila." 

To iznuđeno priznanje bilo je glavni dokaz predstavljen na kasnijem suđenju i ključno za osudu i smrtnu kaznu koja je potom određena.

Sledeće srede će Melisa (52) biti pogubljena zbog zločina koji, kako sugerišu značajni dokazi, nije počinila. 

I ne samo to. Dokazi takođe ukazuju da se zločin zbog kojeg će biti vezana za kolica dok joj budu ubrizgavali smrtonosnu injekciju zapravo nikada nije ni dogodio.

Sve veći broj obaveštajnih podataka – a veliki deo njih nikada nije dobio prostora na suđenju, a neke su aktivno suzbijali tužioci – upućuje na sasvim drugačiji zaključak.

Majka Maraju nije nasmrt pretukla, već je devojčica umrla od unutrašnjih povreda nakon slučajnog pada.

Kako se bliži datum pogubljenja, 27. april, zabrinutost da će nevina žena biti poslata u smrt dostigla je tačku ključanja.

- Ovde ima toliko slojeva nepravde, zbog čega je Milisa dobila podršku neverovatnih saveznika. Ljudi koji inače veruju u smrtnu kaznu digli su glas jer su uznemireni što je ovaj slučaj pošao užasno naopako - rekla je Sandra Babkok, članica tima odbrane i profesor prava na Kornelu.

Među onima koji pozivaju na odlaganje izvršenja kazne je i dvostranačka grupa od 103 člana zakonodavnog tela Teksasa – uključujući 32 republikanska člana Predstavničkog doma i osam republikanskih državnih senatora. 

Stotine verskih organizacija, zajedno sa grupama za zastupanje žena i grupa protiv nasilja u porodici, pridružile su se slavnim ličnostima kao što je Kim Kardašijan, da mole republikanskog guvernera Grega Abota i državni odbor za pomilovanje da intervenišu. 

Dokumentarni film o slučaju "Država Teksas protiv Melise" objavljen je 2020.

Petorica porotnika koja su osudila Melisu takođe su zatražila odlaganje. Oni tvrde da bi ishod bio drugačiji da su u to vreme znali šta se tačno dogodilo.

Mnogi pravni koraci koji stoje iza smrtne kazne navedeni su u peticiji na 266 stranica objavljenoj ove nedelje, u kojoj se poziva na odlaganje pogubljenja i novo suđenje. Advokati su započeli istraživanje dokaza da je Marija umrla nesrećnim slučajem, a ne brutalnim ubistvom.

Inače, dok su Melisu ispitivali okružni detektivi u Kameronu, u posebnoj prostoriji u policijskoj stanici, ispitivana su i njena druga deca (u to vreme ih je bilo devetoro). 

Rekla su istražiteljima da njihova majka nikada nije bila nasilna prema njima ni na koji način.

Deca su takođe rekla da su dva dana pre nego što je Maraja umrla videla svog brata i sestru kako padaju niz strme stepenice na spoljašnjoj strani kuće koju su iznajmljivali. 

Maraja, koja je bila zauzeta pripremanjem dece za školu, pronašla je devojčicu na dnu stepenica kako plače.

Texas Department of Criminal Justice via AP
 

Tokom narednih 48 sati, kako su rekli svedoci, poznanici porodice, Maraja je pokazivala znake uznemirenosti, uključujući dugotrajno spavanje i bezvoljnost. Nijedan od tih dokaza, koji bi mogao da potkrepi dijagnozu unutrašnje povrede mozga izazvane padom, nije predstavljen na suđenju.

Porota takođe nije čula da je Maraja imala medicinsku istoriju poteškoća u hodanju koje su rezultirale prethodnim dokumentovanim padovima.

Dva dana nakon što je pala niz stepenice, Maraja je prestala da diše i nije reagovala. Melisa je pozvala policiju, a Hitna pomoć pokušala je da oživi dete, međutim, devojčica je umrla pre nego što je stigla u bolnicu.

Branilac Sandra Babkok je rekla da su policija, tužilac i veštaci napravili niz grešaka, koje su poticale iz istog izvora: prvobitno pogrešno tumačenje razmišljanja osumnjičene. Melisa je odrasla u izuzetno siromašnoj i problematičnoj porodici u Laboku u Teksasu, u kojoj je bila izložena seksualnom zlostavljanju od svoje šeste godine, a sa 16 je postala mlada nevesta u nadi da će izbeći maltretiranje.

Usledilo je dugogodišnje porodično nasilje. Njena mnogobrojna loša iskustva – koja nikada nisu ispričana poroti – učinila su je posebno ranjivom na lažno priznanje tokom prinudnog ispitivanja.

To je takođe pomoglo da se objasni zbunjenost onih koji su prvi reagovali kada su se pojavili u njenoj kući nakon što su odgovorili na poziv hitne pomoći. Kada su je našli pognutu na podu "nije pokazivala znake emocija".

Babkokova je rekla da je to "klasično držanje" žrtve nasilja u porodici izazvano traumatičnim događajem. 

Ali policajcima i onima koji su prvi reagovali sve je delovalo suprotno od toga.

- Videli su ženu koja nije odgovarala njihovom modelu kako bi ožalošćena majka trebalo da se ponaša i odmah su zaključili da je to žena "koja ima šta da krije".

Na suđenju, jedan od teksaških rendžera koji je bio prvi na licu mesta rekao je poroti da je pronašao Melisu pognute glave, bez kontakta očima, i da nije pokazivala zabrinutost za Maraju.

- Tamo i tada sam znao da je nešto uradila. To je jedan od najčešćih tragova – neko sa pognutim ramenima. Takvi kriju istinu - rekao je on.

Profimedia
 

To svedočenje je bilo lažno. Nekoliko naučnih studija pokazalo je da ne možete zaključiti ništa o krivici ili nevinosti osumnjičenog na osnovu govora njegovog tela ili manira lica.

Medicinski službenik koji je izvršio obdukciju, doktorka Norma Farli, pokazao je sličnu spremnost da prejudicira Melisinu krivicu. U svedočenju, dr Farli je dala nekoliko kritičnih izjava za koje se pokazalo da su naučno netačne.

Ona je rekla da su modrice na Marajinom telu morale biti uzrokovane "ubilačkim" teškim premlaćivanjem. Netačno. Medicinski pregled obdukcionih izveštaja kritikovao je medicinskog istražitelja jer nije otkrio jasne znake da dete ima poremećaj koagulacije krvi koji bi doveo do velikih modrica po celom telu.

Dr Farli je rekla da su Marajine povrede morale da budu nanete u roku od 24 sata od njene smrti - značajan detalj, jer je isključeno da je uzrok smrti pad na stepeništu dva dana ranije. 

Medicinski veštak koji je pregledao dokaze istakao je da je utvrđeno da fizičke manifestacije povrede mogu trajati sedam dana od kada se pojave.

Doktorka Farli je takođe rekla poroti da su najmanje dva traga ugriza pronađena na Marijinim leđima i da su ih izazvali zubi odrasle osobe, što ukazuje na brutalan i bolan napad. 

Analiza tragova ugriza je potpuno diskreditovana.

Brojne naučne studije su pokazale da ne postoji način da se rana na telu kategorično identifikuje kao trag ugriza, niti postoji način da se iz rane identifikuje ko je mogao izazvati ogrebotinu.

Dr Dženis Ophoven, pedijatrijski forenzički patolog koji je pregledao materijale, zaključila je: 

- Izgleda da je istraga o Marijinoj smrti imala značajne predrasude... I stvara rizik od ozbiljne pogrešne presude u ovom slučaju.

Ove nedelje Melisa je stavljena pod "stražu pogubljenja" – sistem 24-časovnog nadzora kojem su podvrgnuti svi osuđenici na smrt u Teksasu u poslednjih sedam dana pre izvršenja kazne.

 

 

Zatvorske vlasti kažu da je to uvedeno da bi se izbegao rizik od samoubistva ili samopovređivanja, ali Babkokova kaže da je Melisi taj aranžman "veoma uznemirujuć".

- Njoj je ideja da bude posmatrana 24/7 izuzetno stresna, a svaki dan koji prođe, jedan je dan bliže mogućem izvršenju kazne. Teror je stvaran.

I žalbeni sud u Ostinu u Teksasu i državni odbor za pomilovanje razmatraju molbu. Odlaganje pogubljenja je moguće, imajući u vidu mnoge očigledne nedostatke u tome kako je dospela do smrtne kazne.

- Ona je žena duboke vere koja se nada i moli da joj život bude pošteđen. Ali ona takođe zna da nema sigurnosti - ne u smrtnoj kazni, a posebno ne kada je država, tako nemilosrdna kao što je Teksas, spremna da joj oduzme život. Ovo je okrutnost smenjivanja nade i očaja. To je mučenje, i svaki dan je mučniji od prethodnog - navela je Babkokova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike