Zelenski produžava ratno stanje, nad lukom Marijupolj podignuta zastava Donjecke narodne republike (FOTO/VIDEO)

19.04.2022

21:40

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zelenski produžava ratno stanje, nad lukom Marijupolj podignuta zastava Donjecke narodne republike (FOTO/VIDEO)
ukrajina (1) - Copyright Pixabay/AP/Alexei Alexandrov/Serhii Nuzhnenko/Petros Giannakouris/Tanjug/Printcreen/YT/Так как есть.

Skoro dva meseca traje operacija ruske vojske u Ukrajini.

Jučerašnji dan je obeležilo popunjavanje upitnika od strane Ukrajine, koji predstavlja polaznu osnovu za odlučivanje Evropske unije o njenom članstvu. 

Takođe, pominju se nove sankcije Rusiji, pa je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da će razgovarati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim partnerima o tome.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su ruske snage počele bitku za Donbas, nakon što su visoki ukrajinski zvaničnici rekli da je Moskva započela novu ofanzivu duž većeg dela istočnog krila Ukrajine.

Šta znamo do sada

Završen  je 54. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Potonula ruska raketna krstarice "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

23.40 Dmitrij Poljanski: 2,5 miliona Ukrajinaca dobilo azil u Rusiji

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Poljanski rekao je na sednici SB da je 2,5 miliona Ukrajinaca dobilo azil u Rusiji od 2014.

23.30 IAEA: Uspostavljena komunikacija sa elektranom u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljena direktna telefonska komunikacija izmedu nuklearne elektrane u Černobilju i ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela.

Ukrajinske vlasti su 10. marta obavestile tu agenciju UN sa sedištem u Beču da je izgubljen direktan kontakt sa ovim postrojenjem, mestom nuklearne havarije koja se dogodila 1986. godine, prenosi AP.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

 

23:18 Ranjeno 13 civila u ukrajinskom granatiranju

Trinaest civila je povređeno danas na ranije oslobođenim teritorijama DNR kao posledica granatiranja ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC).

-Preko operativne linije ZSO DNR dobijene su informacije o ranjavanju 13 civila zbog granatiranja ranije oslobođenih teritorija republike od strane VSU... Dakle, ukupan broj evidentiranih žrtava na oslobođenim teritorijama DNR je 1.192 osobe, uključujući 66 dece, navodi se u saopštenju na telegram kanaul predstavništva.

23.07 Kremena u rukama snaga LNR i Rusije

Grad Kremena u Donbasu potpuno je prešao pod kontrolu LNR i Oružanih snaga Ruske Federacije, na upravnoj zgradi su okačene zastave Rusije i LNR, rekao je zvanični predstavnik Narodne milicije Ivan Filiponenko.

 

 

22.55 Pentagon: Partneri Ukrajine obezbedili vojne avione i delove

Partneri Ukrajine su obezbedili dodatne vojne avione i delove za popravku borbenih letelica ukrajinske vojske koje su oštećene ili neispravne, saopšteno je danas iz Pentagona.

- Dobili su dodatne letelice i delove za avione kako bi im se pomoglo da aktiviraju što više borbenih aviona, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi i dodao da Vašington nije obezbedio avione za Ukrajinu, prenosi Rojters.

22.11 - Ruske snage pozivaju ukrajinske na predaju

Ruske oružane snage pozivaju ukrajinske trupe koje su i dalje u čeličani Azovstal da se predaju, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Opširnije čitajte klikom na LINK.

21.55 Pripadnici "Azova" pucali u leđa ukrajinskim vojnicima

Pripadnici neonacističkog bataljona „Azov“ pucali su u leđa ukrajinskim vojnicima, koji su odlučili da koristi letke sa pozivom na predaju, saopštila je Narodna milicija DNR.

 

21.40 - Šolteš: Mađarska neće slati oružje Ukrajini

Mađarska je do sada poslala 1.300 tona pomoći Ukrajini i pomogla stotinama hiljada izbeglica koje su pobegle od rata, ali ostaje pri svojoj odluci da ne šalje oružje ili trupe svom severoistočnom susedu, izjavio je danas visoki zvaničnik mađarske Vlade.

Mađarska može daleko više da pomogne ako ostane "ostrvo mira" u Zakarpatskoj oblasti, rekao je Mikloš Šolteš, državni sekretar za crkveno-državne odnose i prvi čovek Nacionalnog humanitarnog koordinacionog saveta, nakon posete humanitarnom tranzitnom punktu koji je obišao sa ambasadorkom Ukrajine u Mađarskoj Ljubov Nepop, prenela je agencija MTI.

Mađarska se ne slaže sa uvođenjem embarga na rusku naftu i uvoz prirodnog gasa, rekao je Šolteš, tvrdeći da bi takva mera bila veoma štetna i da bi "u velikoj meri onemogućila Mađarsku da pruži bilo kakvu dalju pomoć".

21.12 - Konašenkov: Likvidirano do 180 ukrajinskih vojnika

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske oružane snage ubile oko 180 ukrajinskih vojnika, uništile 15 oklopnih vozila ukrajinske vojske i jedan raketni lanser za sistem Buk-M1.

Profimedia
 

Konašenkov je rekao da su ruske snage uništile dva uporišta ukrajinske vojske u oblasti Kalinovo-Popasnoje, kao i da su onesbosobile šest oblasti gde je bilo stacionirano ljudstvo i vozila ukrajinske vojske nedaleko od Mirnoja, Slavjanska i Popasnoja, prenosi TAS S.Konašenkov: Likvidirano do 180 ukrajinskih vojnika

21.03 - Bajden: SAD će poslati još artiljerije u Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da će SAD poslati više artiljerijskih sistema u Ukrajinu koja je suočena sa obnovljenom ruskom ofanzivom na istoku, prenosi Bi-Bi-Si.

Navodi se da su od postavljanja Bajdenove administracije, SAD obezbedile 3,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljućujući i 2,6 milijardi dolara od početka sukoba 24. februara.

AP Photo/Alex Brandon
 

- Ono što smo uradili upravo je ono što je predsednik hteo od početka - da pruži značajnu bezbednosnu i ekonomsku pomoć kao i podršku ukrajinskom narodu - rekla je u ponedeljak porparolka Bele kuće Dženifer Psaki.

20.49 - Interfaks: Oko 120 civila danas napustilo Mariupolj

Oko 120 civila koji žive pored čeličane Azovstal, u opkoljenoj ukrajinskoj luci Mariupolj, napustilo je humanitarne koridore, izvestila je danas agencija Interfaks, citirajući rusku državnu televiziju.

Interfaks navodi da je televizijski dopisnik citirao administraciju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Rojters.

S druge strane, kako dodaje britanska agencija, Rusija tvrdi da nijedan ukrajinski borac danas popodne nije prihvatio ruski ultimatum da preda oružje i napusti fabriku u zamenu za obećanje da će im biti poštedeđeni životi.

20.40 Česka najavila servisiranje ukrajinskog vojnog arsenala

Češke kompanije vojno-odbrambenog kompleksa popravljaće ukrajinske tenkove i druga vojna vozila koja su oštećena u borbama ili im je potrebno servisiranje nakon dugotrajnog nekorišćenja, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane.

Češka je bila među najaktivnijim zemljama u podršci ukrajinskoj vojsci i donirala joj ili prodala oružje i municiju, tenkove iz sovjetskog doba, višecevne raketne bacače, haubice, borbena pešadijska vozila i protivvazdušno naoružanje, prenosi Rojters.

 

20.10  Ministarstvo odbrane Rusije: Uništen ukrajinski lanser za rakete „BUK – M1“

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je nedaleko od mesta Barvenkovo u Ukrajini uništen raketni lanser za sistem „BUK –M1“.

Prema rečima predstavnika Ministarstva odbrane, general-majora Igora Konašenkova, visoko preciznim raketama likvidirano je 180 ukrajinskih vojnika i 15 jedinica vojne tehnike. Kako je navedeno, u roku od 24 sata operativno-taktička avijacija oružanih snaga Rusije uništila je 31 vojni objekat na teritoriji Ukrajine. Takođe, uništene su još tri ukrajinske bespilotne letelice iznad tri naselja.

20.05 Nad lukom Marijupolj podignuta zastava Donjecke republike

 

 

19.25 Litvanija: Zabrana javnog isticanja slova "Z"

Parlament Litvanije izglasao je danas zabranu javnog isticanja slova "Z", crne i narandžaste trake Svetog Ðorda (vojni simbol u Rusiji) i drugih simbola za koje se smatra da izražavaju podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Poslanici su takođe odobrili da kazne za kršenje zabrane budu podignute na 900 evra za fizička lica i do 1.500 evra za pravna lica, prenosi agencija Rojters.

Ruska vojna vozila u Ukrajini imaju oznaku slova "Z", a znak je počeo da se koristi kao znak podrške Rusiji.

18.20 MMF u ovoj godini očekuje pad BDP-a Ukrajine od 35 odsto

Bruto domaći proizvod Ukrajine će, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabeležiti ove godine pad od 35 odsto usled rata koji se vodi u toj zemlji.

U Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, koji je MMF predstavio danas, nisu date projekcije ukrajinskog rasta za 2023. godinu.


18.00 Medvedev: Rusija treba da bude spremna na moguće agresivne akcije NATO-a

Zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da se o jačanju prisustva trupa NATO-a na granici sa Rusijom više ne može govoriti figurativno i da Moskva treba da bude spremna za moguće agresivne akcije, prenosi agencija Tas.

Medvedev je upozorio je prošle nedelje NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnoj alijansi koju predvode SAD, rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u Kalinjingradu, gradu steršnjenom između Poljske i Litvanije.

AP photo
 

 

17.40 - Ukrajina odbacila optužbe za bombardovanje ruskog sela

Ukrajina je danas odbacila optužbe guvernera Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslava Gladkova da su njene snage napale rusko selo blizu granice između ove dve zemlje.

17.27 - Lavrov: Nismo za smenu režima u Ukrajini, rekli smo više puta

Rusija ne teži promeni režima u Ukrajini, Ukrajinci treba sami da odluče kako će živeti, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i istakao da neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
 

 

16.31 - Rute: Holandija šalje teže naoružanje Ukrajini

Holandija već šalje oklopna vozila u Ukrajinu, a razmatra i slanje dodatnog teškog naoružanja, objavio je na Tviteru holandski premijer Mark Rute nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom.

15.36 - Sijarto: Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini

Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini, jer želi da izbegne incidente u blizini svojih granica slične onim u blizini Lavova, kada su ruske trupe uništile kontigent stranog naoružanja poslatog ukrajinskoj vojsci, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

15.20 Rusi proteruju belgijske diplomate

Rusija je kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Belgije proglasila za persone non grata zaposlene u belgijskoj ambasadi u Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

15.10 - Zelenski predložio zakon o produženju ratnog stanja

Ukrajinski predsednik Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predlog zakona o produženju ratnog stanja u zemlji.

U Ukrajini je 24. februara uvedeno ratno stanje koje ističe 25. aprila.

15.08 - Kijev: Najmanje tri osobe poginule u granatiranju Harkova

Najmanje tri osobe su poginule, a 16 ih je povređeno u današnjem granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, saopštio je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

15.08 - Moskva proteruje 15 holandskih diplomata

Moskva proteruje 15 holandskih diplomata nakon što je Holandija prošlog meseca to isto učninila sa 18 ruskih diplomata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

14.21 - Kijev predviđa propast nove ruske operacije na istoku Ukrajine

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič ocenio je danas da će nova ruska faza operacije na istoku zemlje propasti jer moskovskim trupama nedostaje snage da probiju ukrajinsku odbranu.

- Bitka za Donbas koja je najavljena i očigledno počela juče u toku je i odvija se veoma oprezno - rekao je Arestovič.

13.36 - Ruske snage zauzele grad Kreminu na istoku Ukrajine

Ruske snage zauzele su grad Kreminu na istoku Ukrajine, a ukrajinske trupe su se povukle iz grada, saopštio je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

13.04 - Sijarto: Mađarska neće podržati embargo na ruski gas i naftu

Mađarska neće podržati nikakve sankcije za rusku naftu i gas, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, ponovivši stav mađarske vlade po tom pitanju.

12.00 - Šojgu: SAD nameravaju da se bore do poslednjeg Ukrajinca

Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje koje kontrolišu čine sve da se specijalna operacija Rusije odugovlači i podstiču borbu do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je danas ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

11.50 - Lavrov: Moskva ne planira smenu režima u Kijevu, počinje sledeća faza operacije u Ukrajini

11.49 - Rusija: Oboren ukrajinski MIG-29 i dve rakete Točka-U

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski lovac MiG-29 i presrele dve rakete Točka-U u Donbasu, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u blizini naselja Malinovka u Donjeckoj oblasti. Dve ukrajinske taktičke rakete Točka-U presretnute su u blizini naselja Petropolje i Malaja Komišuvaha - saopštio je ruski zvaničnik.

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
 

11.40 - Nedeljno 200 krivičnih dela vezanih za Ukrajinu

Savezna kriminalistička služba (BKA) Nemačke registruje nedeljno oko 200 krivičnih dela koja imaju vezu sa ratom u Ukrajini.

Predsednik BKA Holger Minh je rekao da su počinioci kako osobe ruskog, tako i ukrajinskog porekla.

Radi se, kaže, pre svega o krivičnim delima pretnje, uvrede i uništavanja tuđe imovine.

11.19 - Rusija: Kijev priprema ubistvo civila da bi okrivio Moskvu

Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) planira da izvrši masovno ubistvo civila u Odeskoj oblasti i da za to okrivi Moskvu, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

10.35 - Rok do 12 časova: Rusi još jednom pozvali ukrajinske militante u Marijupolju da polože oružje

9.31 - Le Mer: Radi se na embargu uvoza ruske nafte na nivou EU

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je da je u toku izrada propisa o embargu na uvoz ruske nafte na nivou Evropske unije.

Le Mer je rekao za radio „Evropa 1" da taj potez traži francuski predsednik Emanuel Makron.

AP Photo/Francois Mori
 

9.30 - Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta hoće azil u Rusiji

Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta iz stranke "Opoziciona platforma - Za život" Ilja Kiva saopštio je da namerava da zatraži zaštitu i politički azil u Rusiji.

8.50 - Ukrajina: Već tri dana nema dogovora o koridorima sa Rusijom

Ukrajina treći dan zaredom nije u mogućnosti da obezbedi sporazum s Rusijom o uspostavljanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji su blokirani u gradovima i naseljima s ratnim dejstvima, izjavila je danas potpredsednica vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage pokrenule ofanzivu duž cele linije fronta na jugu i istoku Ukrajine, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

Navodi se da su napori ruskih snaga skoncentrisani na zauzimanje Marijupolja i dolazak do administrativne granice Hersonske oblasti.

8.20  - Rusi vratili spomenik Lenjinu u okupirani ukrajinski grad

Statua bivšeg sovjetskog vođe Vladimira Lenjina postavljena je u Heničesku, u Ukrajini, koji je okupirala Rusija, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama, sedam godina nakon što je prethodna uklonjena, kao deo napora za „dekomunizaciju“, prenosi CNN.

Tri fotografije, objavljene na Fejsbuku u ponedeljak, prikazuju novu statuu Lenjina ispred zgrade regionalnog veća, a na krovu zgrade se vidi ruska zastava, saopštila je američka televizija uz napomenu da je potvrdila autentičnost snimaka.

Facebook/Архів національної пам'яті
 

Kako se navodi, originalna Lenjinova statua ispred zgrade vlade sklonjena je naredbom gradskog veća 16. jula 2015. godine, pokazuju video i lokalni izveštaji.

Prema tim izveštajima, Heničesk je bio jedan od poslednjih gradova u regionu koji je imao spomenik Lenjinu, prenosi CNN.

Jurij Sobolevski, ukrajinski regionalni zvaničnik za Herson, potvrdio je postavljanje ovog spomenika u objavi na Fejsbuku.

-Orci u Hersonskoj oblasti nastavljaju svoje eksperimente za vraćanje u prošlost - napisao je Sobolevski, koristeći žargonski izraz za ruske vojnike.

8.10 - UN: Još nema uslova za primirje i isporuku pomoći Ukrajini

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je da izgleda da "još nije sazrelo vreme" za uspostavljanje primirja koje bi omogućilo isporuku humanitarne pomoći u Ukrajinu, ali je izrazio nadu da će to biti moguće uskoro pošto se pravoslavni Uskrs proslavlja ovog vikenda.

"Možda će se pokazati određena zrelost u narednom periodu ", saopštio je zvaničnik UN konferenciji za novinare u ponedeljak, prenosi AP.

Nakon što je ovog meseca putovao u Kijev i Moskvu na sastanke na visokom nivou sa ukrajinskim i ruskim zvaničnicima, Grifits je za Asošiejted pres rekao da je primetio malo poverenja između sukobljenih strana i da "nije optimista".

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se vrate pregovorima koji imaju za cilj okončanje rata i da pokažu "mnogo, mnogo više spremnosti , pre svega Ruska federacija, i dozvole konvojima slobodan ulazak i izlazak".

- Za početak, hajde da pružimo pomoć ljudima tamo gde im je potrebna - naglasio je Grifits.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja izjavio je i da planira da ponovo otputuje u Rusiju kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini, posle posete Turskoj koja bi trebalo da bude realizovana kasnije tokom nedelje, preneo je TASS.

Ujedinjene nacije su saopštile da je 12 miliona ljudi raseljeno zbog rata, od kojih je oko 5 miliona napustilo Ukrajinu, navodi AP.

7.50 - Novi Zeland uveo sankcije

Novi Zeland je uveo sankcije najvećim ruskim bankama i finansijskim ustanovama, uključujući Centralnu banku i Fond nacionalnog blagostanja Rusije, saopštila je šefica diplomatije zemlje Nanaija Mahuta.

7.15 - Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je na svom telegram-kanalu da je selo Golovčino bilo meta napada iz pravca Ukrajine.

Tom prilikom jedna osoba je povređena.

Nije odmah bilo jasno je li napad na rusko selo Golovčino, koji se spominje u objavama guvernera Vjačeslava Gladkova u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, izveden topovima,  minobacačima, projektilima ili je to bio vazdušni napad.


7.10 - Zelenski - aktivna faza borbenih dejstava

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u Donbasu počela aktivna faza borbenih dejstava između Oružanih snaga Rusije i Ukrajine, navodi se na telegram-kanalu ukrajinskog predsednika.

U svom obraćanju Zelenski je izjavio da je na teritoriji Donbasa grupisan značajan broj ruskih snaga spremnih za ofanzivu.

On je saopštio da su ukrajinske snage spremne da se bore i brane.
 

7.08 - Makron: Dijalog s Putinom u zastoju posle masovnih ubistava

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je njegov dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u zastoju nakon što su otkrivena masovna ubistva u Ukrajini.

- Od masakra koje smo otkrili u Buči i drugim gradovima rat je dobio drugačiji tok, tako da od tada nisam više direktno razgovarao s njim, ali ne isključujem da ću to učiniti u budućnosti - rekao je Makron.

7.05 - Prkopenko: Gađana fabrika u Mariupolju u kojoj se skrivaju civili

U obraćanju svetskim liderima u ponedeljak, komandant Azova, potpukovnik Denis Prokopenko, rekao je da ruske snage „voljno“ pucaju na čeličanu Azovstal u Mariupolju, dok se stotine ljudi skriva unutra.

Prokopenko je u postu na Telegramu naveo da su u fabrici potražili sklonište „ljudi svih uzrasta, žene, deca i porodice branilaca Mariupolja.

- Sklanjaju se u podrume i bunkere od „ruskog sveta“ - rekao je on.

6.50 - Bajden danas sa saveznicima razgovara o Ukrajini

Predsednik SAD razgovaraće danas sa saveznicima o krizi o Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike