Le Penova spremna na veliko izborno iznenađenje: Šta stoji iza drugog kruga i kako Marin zna "plan Makronovog napada"?

18.04.2022

18:56

0

Autor: A. B.

Kandidatkinja krajnje desnice kaže da je naučila iz grešaka sa kojima se suočava predsednik Emanuel Makron

Le Penova spremna na veliko izborno iznenađenje: Šta stoji iza drugog kruga i kako Marin zna "plan Makronovog napada"?
profimedia-0646978380 - Copyright Profimedia

Marin Le Pen je rekla da je "naučila iz svojih grešaka u debati o Emanuelu Makronu" dok se dva kandidata pripremaju za televizijski okršaj u udarnom terminu u poslednjoj nedelji kampanje za predsednika Francuske.

Debata u sredu biće revanš okršaja iz 2017. koji je naširoko viđen kao neuspeh za Le Penovu, a koju je Makron pobedio u drugom krugu te godine.

S obzirom da ankete ovog puta predviđaju bližu trku, krajnje desničarska kandidatkinja Le Pen rekla je da je naučila iz neuspeha svoje dve prethodne predsedničke kampanje i rekla: "U svojoj glavi, spremna sam da nosim vlast".

- Nadam se da će debata... Biti sučeljavanje ideja. Nemamo istu viziju društva, ekonomije i zemlje i to je ono što bi trebalo da proizađe iz debate.

Ovog puta ona "savršeno poznaje svoj program i veoma dobro zna kako će Makron pokušati da je napadne", rekao je za Frans Inter radio Luis Alio, krajnje desničarski gradonačelnik Perpinjana i saveznik Le Penove.

AP Photo/Francois Mori
 

Makron je malo "sparingovao" sa rivalima tokom ovogodišnjih izbora nakon što je čekao do poslednjeg trenutka da zvanično proglasi svoju kandidaturu, fokusirajući se umesto toga na sukobe u Ukrajini.

On i gospođa Le Pen su se kvalifikovali za drugi krug nakon što su bili na vrhu ankete u prvom krugu 10. aprila, a levičar Žan-Lik Melanšon bio je na trećem mestu.

Ankete sugerišu da pristalice gospodina Melenšona nisu oduševljene nijednim od preostalih kandidata uprkos tome što su oba tabora krenula "sa leve strane".

Konsultacije predizbornog tima gospodina Melenšona, koje su pitale 216.000 pristalica kako planiraju da glasaju 24. aprila, pokazale su da 67 odsto ispitanika planira da se uzdrži ili uništi svoj glasački listić.

Ankete: Makron pobeđuje s 56 odsto glasova

Predsednik Francuske Emanuel Makron pobediće u drugom krugu predsedničkih izbora sa 56 odsto glasova birača, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja koji su objavljeni danas.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Ipsos-Sopra Steria za potrebe nekoliko francuskih medija Makronova protivkandidatkinja Marin Le Pen osvojila bi u drugom krugu 44 odsto glasova birača.

Anketa je urađena od 15. do 18. aprila na uzorku od 1.682 ispitanika starija od 18 godina, navedeno je na sajtu Ipsos-Sopra Steria.

Trećina je rekla da će podržati predsednika, dok gospođa Le Pen nije navedena kao opcija u skladu sa uputstvima Melanšona da "ni jedan glas" ne treba da ide krajnjoj desnici.

Drugi eliminisani kandidati, uključujući desni centar Valeri Pekres i socijalistkinju An Idalgo, dali su eksplicitnije podršku Makronu, dok je ekstremni desničar Erik Zemur podržao Le Penovu u drugom krugu.

Ankete pokazuju da je Makron malo povećao prednost od prvog kruga glasanja, kada su njegovi saveznici pozvali ljude da podrže predsednika "kako bi se držao krajnje desnice i zaštitio mesto Francuske u Evropskoj uniji".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike