Oglasio se Dmitrij Peskov: Otkrio da li će Rusija razmeniti ukrajinske zarobljenike za Medvedčuka!

13.04.2022

13:44

0

Autor: J.B.O.

Peskov je istakao da proruski političar koji je juče uhapšen u Ukrajini nije imao nikakve komunikacione kanale sa ruskim rukovodstvom

Oglasio se Dmitrij Peskov: Otkrio da li će Rusija razmeniti ukrajinske zarobljenike za Medvedčuka!
Peskov Medvedčuk - Copyright Printscreen / Telegram / Volodimir Zelensky AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je danas predlog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ukrajinski političar Viktor Medvedčuk bude razmenjen za ukrajinske zarobljenike jer je on ukrajinski državljanin i strani političar.

Peskov je istakao da proruski političar koji je juče uhapšen u Ukrajini nije imao nikakve komunikacione kanale sa ruskim rukovodstvom, prenosi Rojters.

Dodao je da će Kremlj pratiti sudbinu ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka i da će pozvati evropske političare da to učine.

- Oni kojima je toliko stalo do slobode govora govore o nemogućnosti progona čoveka iz političkih razloga. Ovo je ista situacija i ovde je pristojno očekivati da će oni sprečiti predstavnike kijevskog režima da progone neku osobu zbog političkih stavova - rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je sinoć da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma - Za život Viktor Medvedčuk.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike