Besne neredi u Švedskoj: Desničari pretili da će spaliti Kuran, goreli automobili, kamenice letele na sve strane (VIDEO)

17.04.2022

13:23

0

Skupovi desničara ipak nisu otkazani zbog slobode govora

Besne neredi u Švedskoj: Desničari pretili da će spaliti Kuran, goreli automobili, kamenice letele na sve strane (VIDEO)
švedska - Copyright Profimedia

Još jedna noć u južnom delu Švedske protekla je uz proteste i nemire zbog planova jedne antiislamske, krajnje desničarske političke stranke da, između ostalog, javno spali Kuran.

Policija je saopštila da je oko 100 uglavnom mladih ljudi bacalo kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće i postavilo ogradu u gradu Landskrona, nakon što su vlasti premestile demonstracije koje je tamo zakazala danska desničarska stranka Stram Kurs u obližnji grad Malme.

Profimedia
 

Kim Hild, portparolka policije na jugu Švedske, potvrdila je ranije da policija neće povući dozvolu za demonstracije koje organizuje desničarska stranka Stram Kurs u Landskroni navodeći da "je nivo slobode govora u Švedskoj veoma visok".

Od prošlog četvrtka prijavljivani su sukobi u Stokholmu i u gradovima Linkoping i Norčeping, ali i na drugim lokacijama na kojima su desničari iz Stram Kursa planirali ili su već organizovali svoje skupove.

U petak uveče, u centralnom gradu Orebro izbili su direktni sukobi između demonstranata i kontrademonstranata zbog namere stranke Stram Kurs da javno zapali Kuran.

U tim neredima je povređeno 12 policajaca, a četiri policijska vozila su zapaljena.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike