Zelenski ponudio svoju viziju mirovnog sporazuma sa Rusijom, pa zapretio u kom slučaju će odbiti pregovore

17.04.2022

07:44

0

Ukrajinski lider traži još više oružja od Zapada

Zelenski ponudio svoju viziju mirovnog sporazuma sa Rusijom, pa zapretio u kom slučaju će odbiti pregovore
zelenski-kongres - Copyright Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool, File

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, izjavio je da bi budući mirovni sporazum sa Rusijom mogao da se sastoji od dva osnovna dokumenta: bilateralnog sporazuma o budućim odnosima Kijeva i Moskve i bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

- Mirovni sporazum sa Rusijom može se sastojati od dva dokumenta. Jedan od njih treba da se odnosi na bezbednosne garancije za Ukrajinu, a drugi direktno da definiše odnose Ukrajine i Ruske Federacije - rekao je Zelenski.

On je kazao da su SAD, Velika Britanija, Italija i Turska izrazile spremnost da budu ukrajinski garanti tog sporazuma, iako za sada nema zvanične potvrde o tome.

Međutim, Zelenski je upozorio da će Kijev odbiti da pregovara sa Moskvom u slučaju uništenja ukrajinske vojske u Marijupolju.

- Mariupolj je, možda, kao deset Borođanki i želim da kažem da će uništenje naše vojske, naših momaka, staviti tačku na sve pregovore - rekao je predsednik Ukrajine.

Borba ili diplomatija

Sudbina Mariupolja može se odlučiti ili borbom ili diplomatijom, poručio je Zelenski.

- Ili naši partneri daju Ukrajini sve potrebno teško naoružanje, avione, i to bez preterivanja odmah, kako bismo mogli da smanjimo pritisak ruskih trupa na Marijupolj i razbijemo blokadu. Ili to činimo kroz pregovore, u kojima bi uloga naših partnera trebalo da bude odlučujuća - dodao je.

Zelenski je istakao da je Donbas jedno od pitanja.

- One (Rusija, samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika) stalno traže da promene ovaj status, ali mi želimo takve sporazume da oni ljudi koji su tamo, koji sebe vide kao Ukrajince, treba da shvate gde žive, jer ne žive na ostrvu okruženom kopnom, već je to deo države - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da DNR i LNR strahuju da bi Kijev ponovo mogao da pokuša da vojno zauzme Donbas i potvrdio da veruje da je takav scenario moguć.

- Oni (DNR i LNR) se plaše da budu odvojene republike, jer ako su odvojene republike, svesni su da Ukrajina može u određenom trenutku doći u odvojene republike. Može - rekao je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike