Svet je poludeo! Stanovnike Šangaja policija izbacuje iz sopstvenih domova i zatvaraju ih u kaveze da bi napravili karantin (VIDEO)

15.04.2022

16:15 >> 16:57

0

Šangaj, mega grad sa populacijom koja broji 25 miliona ljudi, ključni finansijski centar Kine, je pod najvećim epidemijskim talasom još od početka pandemije u Vuhanu

Svet je poludeo! Stanovnike Šangaja policija izbacuje iz sopstvenih domova i zatvaraju ih u kaveze da bi napravili karantin (VIDEO)
Tan2022-4-7_13556896_1 - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP, File

Brojni snimci na društvenim mrežama pokazuju stanovnike Šangaja u sukobu sa policajcima u zaštitnim odelima, nakon što su došli da ih isteraju iz njihovih kuća i pretvore ih karantin objekte, Epidemija korona virusa ne posustaje u gradu, a Kina insistira na svojoj strogoj "nultoj" politici kovida.

Šangaj, mega grad sa populacijom koja broji 25 miliona ljudi, ključni finansijski centar Kine, je pod najvećim epidemijskim talasom još od početka pandemije u Vuhanu pre više od dve godine. Izbijanje epidemije je dovelo do ponovnog zatvaranja grada krajem marta inicijalno na devet dana kako bi se stanovnici testirali u dve faze.

Kina je dronovima koji su preletali stambene zgrade nadzirala da li se karantin krši. U Šangaju je pre nedelju dana zabeležen rekordan broj novozaraženih od 21.000, treći dan zaredom, što pokazuje da nema znakove da bi moglo da dođe do smanjenja brojki uprkos pooštrenim merama.

Gradske vlasti su u međuvremenu priznale propuste, dok su tri lokalna zvaničnika u Šangaju smenjena zbog neadekvatnog reagovanja na izbijanje epidemije kovida u najvećem kineskom gradu, gde se stanovnici žale na stroge uslove lokdauna što je dovelo do nestašica hrane i osnovnih potrepština.

U međuvremenu su se pojavili novi, još više uznemirujući snimci, koji su počeli da cirkulišu na društvenim mrežama kasno u četvrtak, a na kojima se vidi sukob Šangajaca sa policajcima.

Vidi se kako policajci u zaštitnim odelima nasilno odvlače jednog stanovnika u ograđeni deo dok ljudi vrište i plaču, a prolaznici snimaju prizor.

Do incidenta je, kako prenosi “Gardijan” pozivajući se na graditelja objekta “Grupu Džangđijang”, došlo nakon što su vlasti naredile da se iseli 39 domaćinstava iz objekta da tu smeste zaražene pacijente kako bi se “ispunile potrebe prevencije i kontrole epidemije”.

 

- Ovo je suludo. Nikad nismo pomislili da bi se ovako nešto moglo dogoditi u Šangaju. Zar više nismo kineski prozor u svet? Zar birokrate u Šangaju nije sramota onog što se dešava u našem gradu poslednjih nedelja? – upitao je jedan stanovnik.

Iz “Grupe Džangđijang” su rekli da su kompenzovali objekte stanarima, premeštajući ih u druge stanove u istoj zgradi.

Incident koji se dogodio u četvrtak pružio je redak uvid u javni bes i nezadovoljstvo u zemlji u kojoj vlasti ne trpe neslaganje, a cenzori rutinski brišu informacije povezane sa protestima čim se postave na internet. Uprkos naporima da se nezadovoljstvo utiša onlajn, slični snimci i dalje se dele među građanima. Pojavili su se čak i na platformama koje brane kineski regulatori, poput “Tvitera” i “Fejsbuka”.

Tanjug/AP Photo/Chen Si, File
 

Šangajci su poslednjih nedelja izražavali svoj bes na društvenim mrežama zbog nedostatka hrane i strogih kontrola, uključujući ubijanje kućnog ljubimca, psa korgija, od strane zdravstvenih radnika koji su ušli u stan čiji je vlasnik odveden na testiranje, te sada ublažene politike odvajanja zaražene dece od neobolelih roditelja. Vlasti su, uprkos gnevu javnosti, obećale da se grad “neće nimalo opustiti”, dok pripremaju više od 100 novih karantinskih objekata za prijem pozitivnih na kovid – bez obzira da li imaju simptome ili ne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike