Pentagon otkrio koje oružje šalje u Ukrajinu: Kijev već dobio pomoć od 2,6 milijardi dolara, vojnicima će biti potrebna dodatna obuka

14.04.2022

07:38

0

Deset aviona dnevno sleće u taj region

Pentagon otkrio koje oružje šalje u Ukrajinu: Kijev već dobio pomoć od 2,6 milijardi dolara, vojnicima će biti potrebna dodatna obuka
ukrajina - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda, File

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novu vojnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od 800 miliona dolara. 

Pentagon je objavio da će ona obuhvatiti artiljerijske sisteme, municiju, oklopne transportere i helikoptere.

Potom su izneti detalji nove vojne pomoći Kijevu koja je od 24. februara, kada je pokrenuta ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, dostigla cifru od 2,6 milijarde dolara.

Pored 500 protivtenkovskih lansirnih sistema "Džavelin" i 300 dronova-kamikaza "Svičblejd", Amerika planira da pošalje 18 haubica kalibra 155 milimetara i oko 40.000 kompleta municije, kao i 10 protivartiljeriskih radara, dva radara za vazdušno osmatranje, 200 pešadijskih oklopnih vozila "M113", 100 "hamvija" i 11 helikoptera "Mi-17".

Potrebna dodatna obuka

Portparol Pentagona Džon Kirbi je izjavio da će SAD odmah početi da šalju vojnu opremu, a jedan deo naoružanja biće potrebna obuka ukrajinskih snaga.

Senior Airman Stephani Barge/U.S. Air Force via AP
 

- Za rukovanje haubicama i artiljerijskim sistemima potrebna je dodatna obuka ukrajinskih snaga. Iako rukovanje i korišćenje ovih oruđa nije naročito teško, ukrajinske snage nisu do sada imale priliku da ga koriste jer ga nemaju u svom artiljerijskom arsenalu - poručio je Kirbi.

Prema njegovim rečima, Pentagon je pokušao da dođe do ruskog ministra odbrane pre manje od nedelju dana, ali da, navodno, "ruska strana nije bila zainteresovana za razgovor".

Oružje u Ukrajinu stiže u 8-10 letova dnevno

Zapadno oružje se šalje u Ukrajinu u osam do deset aviona dnevno, ali i uz pomoć kopnenih konvoja, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

SAD su, zajedno sa saveznicima, izgradile složen i efikasan lanac snabdevanja, rekao je on, a ceo proces traje već nedeljama.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Kako se navodi, reč je o osam do deset letova dnevno koji idu u taj region. 

- Tu su i skoro stalni kopneni konvoji koji se kreću u zemlju. Voleli bismo da to održimo - dodao je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Ipak, odbio je da otkrije detalje logističkih aranžmana preko kojih Ukrajina dobija zapadno oružje, municiju i opremu, uključujući protivvazdušnu odbranu, tenkove i dronove.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike