Nastavili se sukobi na granici: Tadžikistanske snage granatirale kirgistanska sela

12.04.2022

19:11

0

U saopštenju se navodi da je nedugo potom usledio i drugi okršaj koji je trajao oko 30 minuta i tada je jedan kirgistanski vojnik zadobio prostrelnu ranu

Nastavili se sukobi na granici: Tadžikistanske snage granatirale kirgistanska sela
kirgistan - Copyright AP Photo/Vladimir Voronin

Još jedan oružani incident dogodio se na delu kirgistansko-tadžikistanske državne granice u kojem je jedan kirgistanski vojnik ranjen, a jedno kirgistansko selo je gađano iz minobacača, saopštila je danas granična služba državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgistana (DKNB).

- Oko 21.17, tokom pregovora graničnih predstavnika Kirgistana i Tadžikistana, tadžikistanski graničari koji su stigli na mesto incidenta kao pojačanje otvorili su vatru na pripadnike pogranične službe DKNB - saopštila je pres služba DKNB, prenosi agencija Interfaks.

U saopštenju se navodi da je nedugo potom usledio i drugi okršaj koji je trajao oko 30 minuta i tada je jedan kirgistanski vojnik zadobio prostrelnu ranu.

Tadžikistanska strana potom je počela minobacačko granatiranje kirgistanskog sela Dostuka.

Tadžikistan raspoređuje vojsku na granicu sa Kirgistanom

 

Tadžikistan raspoređuje svoje oružane snage na granicu sa Kirgistanom, gde je ranije danas došlo do okršaja između graničara dve zemlje, saopšteno je iz granične službe Kirgistana.

"Zaustavili smo minobacačko granatiranje kirgistanskih sela oko 19.50 po moskovskom vremenu, ali tadžikistanska strana periodično puca na pripadnike granične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost (DKNB) Kirgistana na području Batkenskog okruga", navodi se u zvaničnom saopštenju kirgistanskih vlasti koje prenose RIA Novosti.

U saopštenju izdatom nesto kasnije kaže se da su tokom pregovora graničnih predstavnika Kirgistana i Tadžikistana, tadžikistanski graničari koji su stigli na mesto incidenta kao pojačanje, otvorili vatru na pripadnike pogranične službe DKNB, prenela je agencija Interfaks.

U saopštenju se takođe navodi da je nedugo potom usledio i drugi okršaj, koji je trajao oko 30 minuta i tada je jedan kirgistanski vojnik zadobio prostrelnu ranu, a Tadžikistanska strana je nedugo zatim počela minobacačko granatiranje kirgistanskog sela Dostuka.

- Granična služba Kirgistana poziva svoje tadžikistanske kolege da spreče eskalaciju situacije na zajednički čuvanoj granici i da prekinu granatiranje civila - navodi se u saopštenju kirgistanske granične službe koja je precizirala da se oružani incident dogodio na delu kirgistansko-tadžikistanske državne granice u regionu Batken u Kirgistanu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike