Papa Franja se izvinio kanadskim starosedeocima: Tražim oproštaj od Boga, to me veoma boli

01.04.2022

13:21

0

Skandal je ponovo izbio na površinu prošle godine, kada su otkriveni posmrtni ostaci 215 dece u bivšoj internatskoj školi na jugu kanadske provincije Britanska Kolumbija

Papa Franja se izvinio kanadskim starosedeocima: Tražim oproštaj od Boga, to me veoma boli
Tan2022-3-30_95842188_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franja javno se izvinio danas kanadskom autohtonom stanovništvu zbog uloge Rimokatoličke crkve u pokušaju internatskih škola da izbrišu njihovu kulturu i u zlostavljanju njihove dece.

Papa je u obraćanju liderima starosedelaca Kanade, nakon nedelju dana privatnih razgovora sa grupama različitih naroda, naveo da bi voleo da u julu poseti tu zemlju, čime je potvrdio ranje najave neimenovanih izvora iz Vatikana, prenosi Rojters.

Agencija podseća da lideri autohtonih naroda žele da se papa izvini na kanadskom tlu.

- Tražim oproštaj od Boga zbog žalosnog ponašanja pripadnika Katoličke crkve i želim da vam kažem iz dubine duše da me to veoma boli - rekao je papa na italijanskom jeziku.

Više od 150.000 starosedelačke dece primorano je od 19. veka do 1970-ih da pohađa katoličke škole koje je finansirala država, od kojih su većinu vodili katolički misionari u nameri da se deca asimiliraju u kanadsko društvo.

Kanadska vlada je priznala da su u školama bili rasprostranjeni slučajevi fizičkog i seksualnog zlostavljanja, a deca su tučena ako su govorila svoje maternje jezike.

Skandal je ponovo izbio na površinu prošle godine, kada su otkriveni posmrtni ostaci 215 dece u bivšoj internatskoj školi na jugu kanadske provincije Britanska Kolumbija.

Nekoliko nedelja kasnije pronađena je i masovna grobnica sa ostacima 751 deteta u srušenom katoličkom internatu u provinciji Saskačevan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike