Princ Vilijam: Monarhija će podržati karipske zemlje ako odluče da se odvoje od Komonvelta

26.03.2022

22:23

0

Vojvoda je pred zvaničnicima Bahama istakao da će prijateljstvo ostati jako nevezano za to šta budućnost bude donela karipskim zemljama

Princ Vilijam: Monarhija će podržati karipske zemlje ako odluče da se odvoje od Komonvelta
AP21286515686288 - Copyright AP photo

Vojvoda od Kembridža rekao je da će, ukoliko Jamajka, Belize i Bahami odluče da postanu republike, britanska monarhija podržati njihovu odluku sa „ponosom i poštovanjem“.

Princ Vilijam je to rekao tokom svoje pretposlednje večeri posete Bahamima, koje je posetio sa svojom suprugom Kejt Midlton u okviru oblilaska karipskih zemalja povodom obeležavanja kraljičinog platinastog jubileja.

Vojvoda je pred zvaničnicima Bahama istakao da će prijateljstvo ostati jako nevezano za to šta budućnost bude donela karipskim zemljama.

- Sledeće godine znam da svi željno iščekujete proslavu 50 godina nezavisnosti – vaš zlatni jubilej. Jamajka i Belize su prošle godine proslavili 60, odnosno 40 godina nezavisnosti. Želim ovo da vam poručim: Sa ponosom i poštovanjem ćemo podržati vaše odluke o vašoj budućnosti - rekao je Vilijam tokom svog govora.

Princ je dodao: „Odnosi evoluiraju. Prijateljstvo ostaje.“

Prošlog novembra, Barbados je doneo istorijsku odluku da na čelu države zameni kraljicu i izabrao svog prvog predsednika na ceremoniji kojoj je prisustvovao i princ od Velsa.

Kako navodi Indipendent, jamajkanska vlada takođe je započela proces tranzicije u republiku.

Pixabay
 

 

 

Premijer te zemlje Endrju Holns ugostio je Kembridžove u sredu, kada im je i rekao da Jamajka namerava da „ispuni svoje istinske ambicije i sudbinu kao nezavisna, razvijena i prosperitetna zemlja“.

Nekoliko dana nakon što su vojvoda i vojvotkinja napustili Belize, premijer te zemlje Džoni Briseno takođe je otkrio da je oformljeno novo državno telo Narodna ustavna komisija, koje će imati za cilj da nastavi proces dekolonizacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike