Huti napali naftna postrojenja, Saudijska Arabija brutalno uzvratila, pa zahtevala vanrednu sednicu Saveta bezbednosti! (VIDEO)

26.03.2022

10:29

0

Autor: 24sedam

Koalicija je saopštila da će tokom svoje operacije poštedeti civilne lokacije i izbeći kolateralnu štetu na naftnim objektima

Huti napali naftna postrojenja, Saudijska Arabija brutalno uzvratila, pa zahtevala vanrednu sednicu Saveta bezbednosti! (VIDEO)
Tan2022-3-25_22211672_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je danas sa vazdušnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Al-Hudaid, s namerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Huti, izvestili su saudijski mediji.

Pokret Huti, povezan s Iranom, kontroliše veći deo severnog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi da "zaštiti globalne izvore energije", prenosi Rojters.

Koalicija je ranije saopštila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena, koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Al-Hudaidu na Crvenom moru i pozvala je civile da ne borave u blizini bilo kog naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Huti su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju rafinerije nafte "Aramko" u Džedi, gde je došlo do požara na dva rezervoara, ali bez žrtava.

Koalicija je saopštila da će tokom svoje operacije poštedeti civilne lokacije i izbeći kolateralnu štetu na naftnim objektima.

 

 

Lokalna televizija povezana s Hutima izvestila je da su ratni avioni koalicije pokrenuli napade na grad Al-Hudaid i da oni još uvek traju, dok su stanovnici rekli za Rojters da su vazdušni udari u blizini luke.

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija, kao i naftna postrojenja u Al-Hudaidu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane saopštili su su Rojtersu da je bombardovana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

Saudijska Arabija zahteva vanrednu sednicu SB UN

Saudijska Arabija tražila je nakon toga održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN kako bi se osudili napadi jemenskog oružanog pokreta Ansar Alah, poznatijeg kao Huti, prenosi TASS pozivajući se na izveštaj televizije Al Arabija.

 

 

- U svojoj poruci Savetu misija Saudijske Arabije pri UN ukazuje na činjenicu da napade na Kraljevinu izvode Huti uz podršku Irana - navodi se u saopštenju.

- Zadržavamo pravo da preduzmemo sve mere za odbranu naše teritorije i pozivamo Savet bezbednosti UN da sazove sastanak kako bi osudio napade - precizirano je u dokumentu, navodi TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike