Pronađeni ljudski ostaci na mestu avionske nesreće u Kini: Evo šta se zna do sada - postoje dve glavne teorije (VIDEO)

24.03.2022

19:50

0

Kiša otežava potragu

Pronađeni ljudski ostaci na mestu avionske nesreće u Kini: Evo šta se zna do sada - postoje dve glavne teorije (VIDEO)
kina-avion4 - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Spasilački timovi pronašli su ljudske ostatke na mestu gde se srušio "boing 737-800" na jugu Kine, a iako vlasti nisu zvanično saopštile broj žrtava, smatra da se da niko od 132 putnika nije preživeo.

Istražitelji i dalje ne znaju zašto je avion kompanije "Čajna istern erlajns", na letu od Kunminga ka Guangdžou, iznenada počeo vertikalno da pada. Snimač glasa iz kokpita je pronađen prilično neoštećen i nadležni se nadaju da će moći da dođu do određenih odgovora.

Da stvar bude gora, u šumovitom predelu gde se avion srušio, počele su jake kiše koje su poplavile područje, što spaciocima i dobrovoljcima otežava potragu za ličnim predmetima putnika.

Desetine članova porodica stradalih putnika pristiglo je na mesto nesreće. U pratnji zvaničnika, mnogi su pognute glave izbegavali medije, ali su pojedinci rekli nekoliko reči o ovoj tragediji.

Jedan muškarac je rekao da je njegov rođak bio u avionu. Sa sinom je vozio pet sati u nadi da će ga pronaći živog.

AP Photo/Ng Han Guan
 

- Planiram da ostanem ovde dok se sve ne reši, kako bih mogao njegov pepeo da odnesem kući. Ali, to zavisi od rada nadležnih. Nadam se da će država ovo detaljno istražiti i utvrditi da li se radi o grešci proizvođača ili lošem održavanju - poručio je.

Kako se navodi, avion je prošao kroz sve neophodne provere pre leta. U letelici su bila tri pilota. Kapetan je imao 6.709 sati letenja, a njegove kolege 31.769, odnosno, 556.

- Koliko znamo, učinak tri pilota je bio dobar i njihov porodični život je bio prilično skladan - saopštili su iz avio-kompanije.

Kontrola vazdušnog saobraćaja je sa njima bila u komunikaciji sve dok avion nije iznenada počeo da pada. Prema podacima, letelica je pala nekoliko hiljada metara za nešto više od minuta.

Profimedia
 

Dve glavne teorije

- Veoma je neobično za avion da krstari nebom i onda odjednom naglo 'zaroni' - rekla je doktorka Sonja Braun, avijacijski stručnjak sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu.

Kako je kazala, teško je utvrditi uzrok, ali postoje dve škole mišljenja.

- Nisam sigurna koja od njih dve je u pitanju - dodala je.

U jednom slučaju, radi se o katastrofalnom padu horizontalnog repa aviona - dela na zadnjem delu letelice koji je stabilizuje. To bi moglo da dovede do naglog vertikalnog pada, a uzrok bi mogao da bude mehanički kvar.

Prema drugoj teoriji, u obzir dolazi i sabotaža.

- Nažalost, viđali smo to avio-industriji - navela je doktorka Braun za BBC.

Profimedia
 

Primera radi, kopilot "Džermanvingsa" je 2015. "erbas" sa 150 ljudi srušio u Francuske Alpe. Niko nije preživeo.

Međutim, čak i tada je avion blaže padao nego što je to bio slučaj sa "boingom 737-800".

- Ovo je veoma drugačiji scenario, ekstremno drugačiji - dodala je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike