Panika u Španiji zbog krize u Ukrajini! Trgovinski lanci ograničili kupovinu veoma tražene namirnice!

16.03.2022

22:23

0

Neki kupci su nastojali da naprave zalihe pre mogućih nestašica, s obzirom da Ukrajina snabdeva polovinu svetskog tržišna suncokretovim uljem

Panika u Španiji zbog krize u Ukrajini! Trgovinski lanci ograničili kupovinu veoma tražene namirnice!
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

"Zbog situacije u Ukrajini, postoje određeni problemi u snabdevanju suncokretovim uljem. Iz tog razloga, kupovina je ograničena na tri flaše od jednog litra ili jednu flašu od pet litara po kupcu dnevno. Izvinjavamo se“, pisalo je na natpisu na izlozima raznih madridskih supermarketa u vlasništvu El Corte Inglesa.

Mercadona, najveći španski lanac supermarketa, takođe je ograničavao kupovinu na pet litara po kupcu, navodi se na njihovoj veb stranici.

Takva ograničenja su uvedena kao rezultat „neuobičajenog ponašanja kupaca“ koji su "žurili" da stvore zalihe suncokretovog ulja što je stvorilo „nenormalan“ nivo potražnje, saopšteno je iz udruženja  ASEDAS, koje predstavlja španske supermarkete i distributere hrane.

Neki kupci su nastojali da naprave zalihe pre mogućih nestašica, s obzirom da Ukrajina snabdeva polovinu svetskog tržišna suncokretovim uljem, ili 14 odsto globalnih zaliha biljnog ulja, kažu analitičari.

Ukrajina je u nedelju uvela niz izvoznih ograničenja, što znači da je vlastima sada potrebna dozvola za izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, uključujući suncokretovo ulje.

Za sada nema problema sa nestašicom“, rekao je Primitivo Fernandez, šef Anieraka, udruženja koje predstavlja špansku industriju jestivog ulja.

Ali ako se sukob nastavi, „verovatno bi moglo da bude nekih problema sa nabavkom nafte koja potiče iz celog područja Crnog mora, ne samo iz Ukrajine“, rekao je on za AFP.

Poznata po svojim dalekosežnim poljima suncokreta, Ukrajina je najveći svetski proizvođač uljarica i suncokretovog ulja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike