Opljačkana katedrala koju su bogato darivali i Nemanjići! Bazilika Svetog Nikole na meti lopova (FOTO)

23.03.2022

05:44

0

Policija je saopštila da je u toku potraga za provalnikom

Opljačkana katedrala koju su bogato darivali i Nemanjići! Bazilika Svetog Nikole na meti lopova (FOTO)
Sveti Nikola Bari - Copyright Wikipedia

Verski predmeti ukradeni su tokom noći sa statue Svetog Nikole u ​​katedrali u Bariju.

Nepoznata osoba upala je u Baziliku oko četiri sata ujutro i ukrala ono što je svetitelj držao u rukama - knjigu sa tri srebrne kugle i draguljima optočen srebrni krst, iz jedne ruke, a s druge zlatni prsten i nekoliko dragulja.

Odneta je i ogrlica sa relikvijarom, kao i sadržaj kutija za priloge vernika.

Policija je saopštila da je u toku potraga za lopovom.

Italijani nemaju krsnu slavu, ali zato 274 naselja, gradića i gradova Svetog Nikolu smatra za svog zaštitnika, istina, pod nešto drugačijim imenom. Za ovdašnje vernike on je San Nicola di Bari, pošto je veći deo njegovih moštiju pohranjen upravo u gradu Bariju, na jugu Italije.

Wikipedia
 

 

Među mnogobrojnim ktitorima bazilike Svetog Nikole u Bariju, u kojoj od 9. maja 1087. počivaju mošti ovog svetitelja, bilo je i nekoliko vladara iz dinastije Nemanjića, među njima i rodonačelnik ove dinastije Stefan Nemanja, a potom i njegovi potomci, Stefan Uroš II Milutin i Stefan Uroš III.

Po uzoru na vladare, ktitorsku delatnost je negovala i vlastela. Nekoliko ktitorskih poduhvata u rasponu od gotovo vek i po ukazuje na žive veze između oblasti na istočnoj i zapadnoj obali Jadranskog mora. Pokloni koje su vladari iz dinastije Nemanjića upućivali bazilici poznati su uglavnom samo na osnovu pisanih izvora, dok su sačuvani samo jedna ikona, poklon kralja Stefana Uroša III i jedna povelja cara Stefana Dušana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Ansa

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike