Neverovatno otkriće: Arheolozi pronašli najstarije pisane tragove Slovena!

13.02.2021

08:00 >> 08:21

0

Rune se smatraju pismom drevnih Germana, koje je bilo u upotrebi prvih 12 vekova naše ere

Neverovatno otkriće: Arheolozi pronašli najstarije pisane tragove Slovena!
Copyright Profimedia

Šef Instituta za arheologiju i muzeologiju Masarikovog univerziteta u Brnu Jirži Mahaček saopštio je da najstarije, arheološki potvrđeno pismo Slovena mogu biti starogermanske rune, koje su pronašli češki arheolozi u rejonu grada Breclav na istoku zemlje.

– Naši saradnici su na mestu iskopavanja otkrili rebro drevne životinje, na kome je bilo urezano sedam znakova starogermanskog runskog pisma. Rune se obično dovode u vezu sa germanskom mitologijom. Naš pronalazak dokazuje da su Sloveni, po svemu sudeći, još pre nego što su ovladali glagoljicom, bili u kontaktu sa runama koje su mogli koristiti, na primer, za proračune ili predviđanja – rekao je Mahaček.

Pročitajte još:

Rune se smatraju pismom drevnih Germana, koje je bilo u upotrebi prvih 12 vekova naše ere. Rune su se uklesivale ili usecale u drvo, kosti ili kamen. Kasnije ih je kod naroda Severne Evrope potisnula latinica.

– Do sad se smatralo da je prvi slovenski alfabet bila glagoljica, koju je ustanovio vizantijski misionar Ćirilo u devetom veku. Naš pronalazak praktično dovodi u pitanje tu ideju – ističe Mahaček.

On smatra da je srebro koje je pronađeno neka vrsta sredstva za učenje kojim su se služili stari Sloveni. Takođe smatra da taj pronalazak pobuđuje sumnju u kulturnu različitost između germanskog i slovenskog dela Evrope. Arheolozi pretpostavljaju da bi pronalazak mogao datirati između 624. i 659. godine naše ere.

Prema rečima Mahačeka, pronalazak kosti sa runama menja nekadašnje predstave o seobi naroda. Plemena germanskih Langobarda, prema njegovom mišljenju, verovatno nisu napustili teritoriju Centralne Evrope odjednom i u potpunosti. Kako kaže, najverovatnije se deo tih plemena izmešao sa Slovenima koji su tu došli i uticali su jedni na druge.

– Očigledno je da je dolazilo do takvih kontakata, a pitanje je kakvog su karaktera bili. Ljudi germanskog porekla, na primer, oni koji su uklesali ruine na pronađenoj kosti, mogli su živeti među Slovenima. I sami Sloveni su mogli učiti od Germana i usvajati njihovo znanje – konstatuje Mahaček.

U radu čeških arheologa učestvovale su i njihove kolege iz Austrije, Švajcarske i Australije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike