Sedma smrt novinara: Ubijen vlasnik medijske kuće u Meksiku, pisali o korupciji pa stradali

16.03.2022

12:01

0

U februaru je u južnoj meksičkoj državi Oaksaka ubijen i novinar Eber Lopes, koji je redovno pisao o politici i korupciji u lokalnoj upravi

Sedma smrt novinara: Ubijen vlasnik medijske kuće u Meksiku, pisali o korupciji pa stradali
Tan2022-3-11_21745836_0 - Copyright AP Photo/Armando Solis

Direktor jedne medijske kuće na zapadu Meksika ubijen je iz vatrenog oružja, saopštile su lokalne vlasti, što je sedma smrt medijskog radnika u toj zemlji od početka godine.

Armando Linares, direktor medijske kuće Monitor Mičoakan, ubijen je iz vatrenog oružja u kući u gradu Sitakuaro u meksičkoj državi Mičoakan, saopštilo je državno tužilaštvo.

Novinar iste medijske kuće Roberto Toledo ubijen je u januaru. Tada je upravo Linares, objavljujući vest o Toledovoj srmtni na društvenim mrežama, istakao da je novinska kuća primala pretnje zbog izveštavanja o korupciji u lokalnoj vlasti.

 

 

U februaru je u južnoj meksičkoj državi Oaksaka ubijen i novinar Eber Lopes, koji je redovno pisao o politici i korupciji u lokalnoj upravi.

Pre Lopesa, u istom mesecu je ubijen jedan bivši novinar, dok su tri novinara i jedan medijski radnik, uključujući Roberta Toleda, ubijeni u januaru.

Zakonodavci iz Sjedinjenih Država i Evrope pozvali su Meksiko da unapredi mere za zaštitu novinara, a Evropski parlament je prošle nedelje usvojio rezoluciju kojom se poziva meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador da ublaži svoj antagonistički stav prema medijima.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava "Article 19", oko 145 novinara je ubijeno u Meksiku od 2000. do 2021. godine, što tu državu čini jednom od najsmrtonosnijih na svetu za novinare.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Rojters

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike