Sneg napravio haos u Turskoj: Otkazano više od 400 letova, 19 provincija zatvorilo škole, stotine sela odsečeno od sveta (VIDEO/FOTO)

12.03.2022

11:44

0

Iako je većina auto-puteva ostala otvorena, i dalje su prijavljena kašnjenja putovanja na zapadu zemlje

Sneg napravio haos u Turskoj: Otkazano više od 400 letova, 19 provincija zatvorilo škole, stotine sela odsečeno od sveta (VIDEO/FOTO)
Tan2022-3-11_17930807_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Turkiš erlajns, nacionalni avioprevoznik Turske, otkazao je 407 letova zakazanih za subotu zbog velikih snežnih padavina u Istanbulu, javlja Anadolija.

- Otkazano je 357 letova na aerodrom u Istanbulu i sa njega, od čega 105 na međunarodnim linijama - saopšteno je iz Turkiš erlajnsa.

 

 

Dodaje se da je otkazano i 50 letova sa aerodroma "Sabiha Gokčen". Operater aerodroma "Istanbul" IGA naveo je da je broj letova sa ovog aerodroma smanjen za 30 odsto zbog vremenskh uslova, odnosno snežnih padavina.

 

 

- Oluja je sa sobom donela obilje hladnog, arktičkog vazduha, što je omogućilo rasprostranjen sneg širom Grčke i Turske - rekao je Toni Zartman, meteorolog AccuWeather, američka medijska kompanije koja pruža usluge komercijalne prognoze vremena širom sveta.

 

 

Nekoliko centimetara snega proširilo se širom severozapadne Turske, uključujući Istanbul. Gradonačelnik Ekrem Imamoglu najavio je pripreme mnogo pre oluje, rekavši da su gradski zvaničnici spremili dovoljno soli za pomoć u tretiranju puteva i trotoara.

 

 

- Preduzete su sve mere predostrožnosti da se spreči ometanje javnog prevoza - rekao je Imamoglu.

Iako je većina auto-puteva ostala otvorena, i dalje su prijavljena kašnjenja putovanja širom zapadne Turske zbog snega. U istočnoj Turskoj, koju je ovo nevreme više pogodilo, putnici nisu bili te sreće.

Ukupno 19 provincija zatvorilo je škole u ​​četvrtak, a stotine sela u istočnoj i jugoistočnoj Turskoj odsečeno je od sveta jer je sneg prekrio puteve.

Kašnjenja letova dolaze manje od dva meseca nakon što je aerodrom u Istanbulu bio primoran da se zatvori na dva dana kada je velika zimska oluja pogodila grad krajem januara. Januarska snežna oluja donela je preko 30 centimetara snega u veći deo grada, prinudno zatvorila škole, napravila haos u transportu i rezultirala najmanje jednom smrću u Turskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike