Još jedan udarac za Moskvu: SAD zabranjuju uvoz ruske nafte, gasa i uglja!

08.03.2022

14:29

0

Odluka je doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima

Još jedan udarac za Moskvu: SAD zabranjuju uvoz ruske nafte, gasa i uglja!
Tan2022-2-27_164117542_0 - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena spremna je da već danas uvede zabranu uvoza ruskih energenata u SAD bez učešća njenih evropskih saveznika, izveštava "Blumberg" pozivajući se na upućene izvore.

Zabrana će obuhvatiti rusku naftu, tečni prirodni gas i ugalj, tvrde dve osobe koje su govorile za njujoršku agenciju pod uslovom da ostanu anonimne zbog oseltljivosti materije, pre nego što to bude zvanično saopšteno.

Odluka je doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD-a oslanjaju na rusku energiju, rekao je jedan od sagovornika.

Portparoli Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući odbili su da daju komentar.

Ruski gas i nafta su do sada uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje nakon napada Moskve na Ukrajinu, zbog zabrinutosti za ekonomske posledice koje bi takva odluka imala naročito za Evropu, koja više zavisi od ruske nafte i prirodnog gasa.

Kanada je takođe najavila zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije.

Ruska nafta je činila oko 3,0 posto svih pošiljki "crnog zlata" koje su prošle godine stigle u SAD, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije, dok su kupovine nafte i naftnih derivata iz Rusije učestvovale u ukupnom američkom uvozu sa oko 8,0 procenata, dodaje "Blumberg".

Sva dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike