Misteriozna smrt pregovarača: Ukrajinci ne mogu da se dogovore da li je Kirejev bio izdajnik ili heroj

06.03.2022

12:31

0

Denis Kirejev je rođen u Kijevu 1977, gde je diplomirao na Tehničkom liceju KPI. Bio je oženjen i za sobom je ostavio troje dece

Misteriozna smrt pregovarača: Ukrajinci ne mogu da se dogovore da li je Kirejev bio izdajnik ili heroj
profimedia-0665425052 - Copyright Profimedia

Denis Kirejev, član ukrajinske delegacije za pregovore sa Rusijom poginuo je tokom specijalnog zadatka, saopštila je Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine, nakon što su se pojavili izveštaji da je Denis Kirejev ubijen u Kijevu kad su pripadnici Službe bezbednosti Uklrajine pokušale da ga uhapse zbog sumnje na izdaju.

Sada vlasti u saopštenju tvrde da je on jedan od trojice obaveštajnih zvaničnika koji su stradali tokom izvođenja specijalnih zadataka, prenosi TASS.

- Oni su poginuli braneći Ukrajinu - tvrdi se u saopštenju obaveštajne uprave Ministarstva.

 

 

Mediji su prethodno preneli da je služba bezbednosti Ukrajine (SBU) ubila sopstvenog člana pregovaračkog tima Denisa Kirejeva. 

Heroj ili izdajnik?

“Ukrajinska Pravda” je objavila da je Kirejev, jedan od ukrajinskih pregovarača koji su učestvovali u pregovorima sa Rusijom 28. februara, ubijen u Kijevu dok su pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine pokušale da ga uhapse zbog sumnje na izdaju.

Međutim, Ruska “Pravda” je sinoć izvestila da Ukrajina ima “jasan dokaz” o njegovoj “izdaji”, uključujući telefonske razgovore. Izvori “Pravde” navode da postoje snažni dokazi da je Kirejev odavao tajne informacije Rusiji. SBU je navodno imala te dokazeo izdaji, uključujući i telefonske razgovore. 

Zvaničnici u Kijevu su izjavili da je Kirejev (45), koji je bio ekonomski stručnjak, ubijen tokom operacije "odbrane nacije". 

Vlada ga je pozdravila kao heroja nekoliko sati nakon što je jedan poslanik tvrdio da je on počinio “izdaju” i da ga je pogubila ukrajinska obaveštajna služba.

Šta je Kirejev tražio na pregovorima?

Profimedia
 

“San” navodi da su i ruski i ukrajinski izvori izneli tvrdnje o njegovim navodnim špijunskim aktivnostima, uključujući navode da je možda radio za obe strane.

Interesantno je da ime Denisa Kirejeva nije bilo na listi  ukrajinske zvanične delegacije na pregovorima sa Rusijom prošle nedelje, iako je snimljen kako sedi na ukrajinskoj strani stola tokom prve runde pregovora 28. februara u Gomelju. 

Takođe, njegova tačna uloga na pregovorima nije bila poznata. 

“San” piše da su juče jezive fotografije objavljene onlajn na kojima se vidi Kirejev u lokvi krvi. Nepotvrđeni izvori su rekli da je on “bukvalno pogubljen” u centru Kijeva. Ubrzo su krenule glasine da je Kirejev pogubljen jer je špijunirao za Rusiju, koja je sa svoje strane tvrdila da ga je Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) upucala tokom pokušaja hapšenja.

"San" dalje navodi da su viši ukrajisnki političari bili među onima u Kijevu koji su tvrdili da je Kirejev umro dok je bio u pritvoru SBU. 

"Poginuli braneći Ukrajinu"

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je prošle noći potvrdilo da je on jedan od trojice mrtvih špijuna, ali način na koji je umro nije otkriven. 

 

 

“Tokom izvođenja specijalnih zadataka ubijena su tri špijuna – službenika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova. (To je) sudbina Alekseja Ivanoviča, Čibinejeva Valerija Viktoroviča i Denisa Borisoviča Kirejeva. Poginuli su braneći Ukrajinu a njihov čin nas je približio pobedi! Izražavamo naše najdublje saučešće porodicama žrtava. Heroji ne umiru! Oni žive onoliko dugo koliko ih se sećamo! Slava Ukrajini! Slava herojima!”, stoji u zvaničnom saopštenju.

Ukrajinski portal Obozrevatel.com navodi da je informaciju o smrti Kirejeva preneo poslanik ukrajinske Vrhovne Rade Aleksandar Dubinski. 

On je na svom telegram kanalu obavestio svetsku javnost o nepočinstvu ukrajinske obaveštajne službe (SBU). Naime, po rečima Dubinskog, SBU je nameravala da uhapsi Denisa Kirjejeva, člana prve "gomeljske" delegacije Ukrajine na pregovorima sa Ruskom Federacijom.

Printscreen/Telegram
 

Ko je Denis Kirejev?

Obozrevatel.com navodi da je u julu 2020. u Ukrajini otvoren krivični postupak zbog mogućeg rada Kirejeva za ruske tajne službe. Mediji su preneli da je Kirejev navodno nekoliko puta godišnje putovao u Rusiju.

- Braća Kljujev su posedovali najveći udeo SES-a u Ukrajini za vreme (proteranog predsednika Viktora) Janukoviča, ali su tada morali da se otarase posla. Konkretno, deo njihove imovine mogao bi da ide Kirejevu - prenosi Obozrevatel.com.

Denis Kirejev je bio ekonomski stručnjak koji je radio za niz znamenitih ukrajinskih i inostranih banaka i fondova u polju svoje ekspertize.

On je bivši prvi zamenik predsednika Upravnog odbora Oščadbanke (2010-2014) i član Nadzornog odbora Ukreksimbanke (2006-2012). Prema rečima Dubinskog, od 2006. do 2008. bio je zamenik generalnog direktora “SCM fajnens”.

Takođe je upravljao Privatnim Ekuiti Fondom i Fondom sa fiksnim prihodima, navodi Obozrevatel.com. Denis Kirejev je rođen u Kijevu 1977, gde je diplomirao na Tehničkom liceju KPI. Bio je oženjen i za sobom je ostavio troje dece.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike