Fon der Lajen najavila naoružavanje Ukrajine: EU će finansirati kupovinu oružja i druge opreme!

27.02.2022

17:28

2

Ovo će biti prvi put da EU naoružava zemlju trećeg sveta

Fon der Lajen najavila naoružavanje Ukrajine: EU će finansirati kupovinu oružja i druge opreme!
ursula fon der lajen (1) - Copyright Julien Warnand/Pool Photo via AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najvila je da će EU, po prvi put u istoriji, finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme za treću zemlju koja je u ratnom konfliktu, zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske letelice i zabraniti rad ruskih provaldinih medija na teritoriji EU.

- Gasimo vazdušni prostor EU za Ruse. Predlažemo zabranu svih letelica u ruskom vlasništvu, ruski registrovanih ili pod ruskom kontrolom.Ove letelice više neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU. Ovo će se odnositi na svaki avion u vlasništvu, iznajmljivanju ili na drugi način pod kontrolom ruskog pravnog ili fizičkog lica - poručila je Fon der Ljajen.

U vanrednom obraćanju, predsednica Evropske komisije dodaje da državne medijski kompanije RT i Sputnjik, kao i njihove podružnice, više neće moći da ”šire laži kako bi opravdale Putinov rat i napravile podelu u EU”.

Ona dodaje da će EU porširiti svoje snakcije i režimu Belorusije za koji ocenjuje da je saučesnik Rusije u ”opakom napadu na Ukrajinu”.

- Udarićemo na Lukašenkov režim novim paketom sankcija. Uvešćemo restriktivne mere protiv njihovih najvažnijih sektora i zaustvaiti izvoz proizvoda od mineralnih goriva do duvana, drveta i drvne građe, cementa, gvožđa i čelika - kaže Lajen.

Tanjug/Kenzo Tribouillard/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Ursiula fon der Lajen je polovina da će novio paketom EU sankcija važne ruske banke biti isključene iz SVIFT sistema, a da će se zabraniti transakcije ruske centralne banke i zamrznuti njena imovina kao i imovina ruskioh oligarha.

- Liderstvo predsednika Zelenskog i njegova hrabrost i otpornost ukrajinskog naroda su izvanredni i impresivni. Oni su inspiracija za sve nas. Dočekujemo raširenih ruku one Ukrajince koji moraju da beže od Putinovih bombi i ponosna sam na dobrodošlicu koju su im pružili Evropljani - zaključila je Lajen.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike