Istraživači prvi put snimili šta se dešava sa mozgom kada umremo: Ovo otkriće bi moglo da objasni naše poslednje trenutke života

26.02.2022

12:48

0

Tokom ovog testa mali senzori su pričvršćeni za glavu kako bi se pokupili električni signali koje mozak proizvodi

Istraživači prvi put snimili šta se dešava sa mozgom kada umremo: Ovo otkriće bi moglo da objasni naše poslednje trenutke života
pexels-cottonbro-5723883 - Copyright Unsplash

Jedno od pitanja o kome se najviše raspravlja jeste šta nam se dešava sa mozgom u trenutku kada umiremo, odnosno koje su naše poslednje misli pre smrti. Izgleda da su naučnici došli do delimičnog otkrića i da bi mogli da odgovore na ovo pitanje. 

Istraživači u SAD-u su 87-godišnjeg muškarca koji je patio od epilepsije podvrgnuli elektroencefalormu (EEG). 

Putem EEG testa su snimili moždane talase pacijenta 15 minuta nakon što je umro od srčanog udara. 

Istraživači su otkrili povećanje moždanih talasa što je poznato kao "gama oscilacije". 

- Kroz generisanje oscilacije uključenih u vraćanje pamćenja, mozak možda reprodukuje poslednje podsećanje na važne životne događaje neposredno pre naše smrti - rekao je dr Ajmal Zemar, glavni autor knjige studija. 

 

 

Studija je pokazala slične promene u moždanim talasima kod pacova u trenutku smrti, ali ovo je prvi put da je otkriveno kod ljudi. 

Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se pružile ubedljivije tvrdnje. 

Važno je napomenuti da se podaci fokusiraju na samo jednu studiju slučaja i da je mozak pacijenta već bio oštećen epilepsijom. Zbog toga ne može se sa sigurnošću reći da li bi se ista stvar dogodila sa drugom osobom. 

- Nešto što možemo da naučimo iz ovog istraživanja je da iako su naši voljeni zatvorili oči, njihov mozak možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u svojim životima - izjavio je dr Zemar. 

EEG test 

Tokom ovog bezbolnog testa mali senzori su pričvršćeni za glavu kako bi se pokupili električni signali koje mozak proizvodi. EEG proceduru obično sprovodi visoko obučeni specijalista, odnosno klinički neurofiziolog. 

Glavna upotreba EEG-a je otrkivanje i ispitivanje epilepsije. Takođe, EEG pomaže lekarima da identifikuju koji tip epilepsije pacijent ima, šta može izazvati napade, ali i koji je najbolji način da se pacijent leči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike