Sukobljene strane nisu odbile predlog: Naši susedi nude da se mirovni pregovori Ukrajine i Rusije održe kod njih, Zelenski predlaže Izrael

26.02.2022

08:47

2

Pregovori preduslov za vraćanje mira

Sukobljene strane nisu odbile predlog: Naši susedi nude da se mirovni pregovori Ukrajine i Rusije održe kod njih, Zelenski predlaže Izrael
Ukrajina 1 profimedia-0330938378 - Copyright Profimedia

 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponudio je da Budimpešta bude mesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine.

On je uživo na Fejsbuku u petak uveče rekao da se konsultovao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i Andrejem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kako bi im ponudio Budimpeštu kao bezbedno mesto za pregovore, prenela je agencija MTI.

  Pratite dešavanja u Ukrajni putem našeg BLOGA  

Sijarto je otkrio da nijedna od strana nije odbacila tu mogućnost.

Sa ovom ponudom, Budimepšta se nada da će moći da doprinese miru, jer je to interes Mađarske, istakao je Sijarto u Briselu, pre nego što je otputovao u Njujork na razgovore sa liderima Ujedinjenih nacija o konfliktu u Ukrajini.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

On je ocenio da su vodeće svetske sile angažovale skoro sva diplomatska sredstva kako bi sprečile rat u Ukrajini, koja je sused Mađarske.


"Rat je najgori mogući scenario koji odnosi ljudske živote. Mađarska bi volela da vidi mir i kraj neprijateljstvima što pre je moguće. Jer, što pre se završi sukob, manje života će biti izgubljeno", dodao je Sijarto.

Mađarski ministar je izjavio da su pregovori preduslov za vraćanje mira, a ranije ponuđena mesta za pregovore - Varšava i Minsk - nisu bili po meri sukobljenih strana.

"To je dovelo do toga da Mađarska ponudi da bude mesto održavanja mirnovih pregovora", kazao je Sijarto.

 

Zelenski predlaže Izrael

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od izraelskog premijera Naftalija Beneta da bude domaćin i da pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je danas za CNN ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornijčuk.


"Naš predsednik veruje da je Izrael jedina demokratska zemlja koja ima odlične odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, kao i da bi mogao da bude domaćin tih pregovora", kazao je Kornijčuk.

"Definitivno treba da promenimo mesto sastanka i verujemo da bi Jerusalim mogao da bude dobro mesto za to", kazao je Kornijčuk.

Što se tiče odgovora Izraela na taj zahtev, ambasador je rekao da ta zemlja "nije se složila, niti je odbila tu opciju, već je razmatra, što je pozitivan znak".

Benetov portparol nije komentarisao ove navode, koje je prvi objavio izraelski kanal Kan 11.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike