(UŽIVO) Kraj rata na Kavkazu: Ruski mirovnjaci na putu ka Karabahu

10.11.2020

08:27 >> 13:33

0

Autor: M. I.

Prekid vatre stupio je na snagu u ponoć

(UŽIVO) Kraj rata na Kavkazu: Ruski mirovnjaci na putu ka Karabahu
Copyright Profimedia

Predsednici Rusije, Jermenije i Azerbejdžana potpisali su sinoć zajedničku izjavu o prekidu rata u Karabahu.

Zajednička izjava podrazumeva:

1. Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra

2. Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim pozicijama

3. Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike

4. U Karabahu, duž kontakt linije i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Karabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci

5. Svi transportni čvorovi će biti deblokirani

Demonstranti u Jerevanu zahtevaju ostavku Pašinjana

Nekoliko stotina demonstranata koji se protive deklaraciji o okončanju rata u Nagorno-Karabahu nastavlja demonstracije u blizini zgrade parlamenta u Jerevanu tražeći da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku, javljaju jermenski mediji.

“On bi trebalo da ode, a sporazum bi trebalo poništiti”, poručuju demonstranti, preneo je TAS S.

Pašinjan se izvinio narodu: Ja sam odgovoran za ovu situaciju

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan priznaje jermesnkoj javnosti u uživo obraćanju da snosi odgovornost za nastalu situaciju.

– Ja lično snosim i snosiću odgovornost za ovu situaciju – rekao je Pašinjan.

– Ovo je velika tuga za nas, ali verujem da Jermenija mora da živi, Arcah (Nagorno-Karabah) mora da živi. Možda bismo trebali preispitati svoje pristupe nekim pitanjima, moramo izvući zaključke iz onoga što se dogodilo – smatra Pašinjan.

Pašinjan kaže da ako bi pre rata ljude pitao da li da preda Azerbejdžanu pet teritorija oko Karabaha, narod bi to odbio.

Premijer Jermenije ističe da je postojala nada da će jermenske snage uspeti da promene tok rata.

– Nažalost, to se nije dogodilo. Odluka o potpisivanju izjave doneta je kada je postalo jasno da je nemoguće preokrenuti rat. Doneta je odluka da se izbegne najgora situacija – izjavio je Pašinjan.

On je istakao da su vojska, vojnici, oficiri i generali vodili herojsku bitku

Kremlj: Bez dogovora o turskim mirovnim snagama u Nagorno-Karabahu

Kremlj je danas saopštio da nije postignut dogovor o rasporedivanju turskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu, nakon što je potpisan sporazum o prekidu vatre u nastojanju da se zaustavi krvoproliće u tom regionu koje traje više od mesec dana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je centar za nadgledanje primirja, smešten izvan Nagorno-Karabaha, bio predmet posebnog sporazuma, preneo je Rojters.

Ruski mirovnjaci na putu ka Karabahu

Konvoj vozila sa ruskim mirovnjacima krenula je iz Gorisa u Jermeniji prema Karabahu, prenosi RT.

U međuvremenu je iz Rusije poleteo i deseti avion Il-76 sa pripadnicima mirovnih snaga Rusije.

Avioni su poleteli sa aerodroma Uljanovsk-Vostočni i treba da u zonu sukoba dopreme osoblje, vozila, oklopne transportere i materijalna sredstva.

Karabah priznao da je izgubio kontrolu nad gradom Šuši

Predsednik nepriznate republike Arcah Araik Arutjunjan izjavio je da je od 7. novembra vojska Arcaha prestala da kontroliše Šuši.

– Polemisali smo da li je Šuši u našim rukama ili ne, ali smo izgubili glavnu kontrolu nad Šušijem od 5. novembra, a potpunu od 7. novembra. Nismo želeli da verujemo da potpuno gubimo domovinu i da nismo mogli da se borimo sa raspoloživim ljudskim resursima i tehnikom – kaže Arutjunjan na video snimku na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dodao da je Arcah bio prinuđen da okonča borbe kako bi spasao samoproglašenu republiku.

– Izgubili smo Fizuli, Džabrail, Kubatli, Zangelan, region Hadrut, delove regiona Martuni i Askeran, i, što je najvažnije, Šuši. Borbe su već bile na periferiji Stepanakerta, na udaljenosti od dva ili tri kilometra. Da su se borbe nastavile istim tempom, za nekoliko dana izgubili bismo čitav Arcah (Karabah) – objasnio je on.

Azerbejdžan: Jermenija je kapitulirala

Baku smatra da je Jerevan u suštini kapitulirao potpisivanjem dokumenta o prekidu ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

Ilham Alijev/Profimedia

– Pitanje Karabaha ima vojno rešenje, ali sam ja želeo da se to pitanje reši političkim putem. Ispostavilo se da je tako kao što sam govorio – vojna faza je završena, prelazimo na političko pitanje. Može se reći da smo potpisali dokument koji je za nas od najveće koristi. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan ga je potpisao, drugog puta nije bilo. Priznanje poraza je u suštini kapitulacija u ratu – izjavio je Alijev u obraćanju naciji.

Demonstranti upali u vladu i tukli predsednika Skupštine

Veliki neredi u Jerevanu dogodili su se u noći između ponedeljka i utorka, a građani su tokom protesta protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu probili kordon snaga bezbednosti i upali zgradu jermenske vlade.

Tokom protesta, prebili su predsednika Skupštine Ararata Mirzojana, a navodno su se čuli i pucnji na ulicama, prenele su agencije.

U jednoj od objava na Fejsbuku, premijer Jermenije Nikol Pašanjan naveo je da su iz rezidencije premijerke ukradeni parfem, sat, kompjuter, vozačka dozvola i još nekoliko predmeta.

– Sve to su demonstranti uradili, naravno, zarad otadžbine – napisao je Pašanjan.

Demonstranti su danas povredili predsednika Skupštine Jermenije Ararata Mirzojana u centru Jerevana, potvrdio je Pašinjan na Fejsbuku.

– Neke bitange su prebile Mirzojana. Morao je na operaciju, ali njegov život nije u opasnosti – dodao je Pašinjan.

On je istakao da će svi pokretači današnjeg protesta u Jerevanu biti strogo kažnjeni.

– Neki od izazivača demonstracija su bili u Karabahu, ali iz nekog razloga su napustili svoje pozicije i pobegli odande. Većina tih što beži su sada ovde. Mogu da im poručim da će svi pokretači demonstracija biti najstrože kažnjeni – rekao je Pašinjan, a preneo TASS.

Demonstranti su iskalili bes na ulicama glavnog grada Jerevana kada su vlasti postigle dogovor o miru sa Azerbejdžanom kojim bi trebalo da se se okonča sukob u Nagorno-Karabahu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike