ODKB može da pošalje snage u Donbas ako se Kijev složi: Neophodno da se sedne za sto i da se nešto dogovorimo

19.02.2022

22:32

0

Generalni sekretar ODKB je napomenuo da se sukob na istoku Ukrajine može rešiti samo diplomatskim naporima, ali da je sada razvoj događaja na opasnom

ODKB može da pošalje snage u Donbas ako se Kijev složi: Neophodno da se sedne za sto i da se nešto dogovorimo
odkb1 - Copyright AP Photo/Yuri Kochetkov, Pool

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) mogla bi da pošalje svoje mirovne snage u Donbas, ako za to postoji mandat UN i dobra volja Kijeva, rekao je generalni sekretar Stanislav Zas.

- Hipotetički možete da zamislite takvo raspoređivanje, ako bi postojala dobra volja Ukrajine, to je ipak njihova teritorija, i ako bi postojao mandat Saveta bezbednosti UN i ako bi to bilo potrebno, a takvu odluku bi trebalo da podrže sve naše vlade, rekao je Zas u intervjuu za Rojters.

Generalni sekretar ODKB je napomenuo da se sukob na istoku Ukrajine može rešiti samo diplomatskim naporima, ali da je sada razvoj događaja na opasnom putu.

- Ne verujem da će se sada situacija vratiti na staro, kada su u njihovim bazama bili smešteni tenkovi, a vojnici bili u kasarnama. To se neće desiti. Mora postojati razumevanje da je neophodno da se sedne za sto i da se nešto dogovorimo. To je nova realnost, rekao je Zas, čija je organizacija prošlog meseca poslala mirovni kontingent u Kazahstan, a zajedničku operativnu grupu činili su vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Tadžikistana i Kirgistana.

Zas je naveo da ODKB ima snage od 17.000 vojnika u stalnoj pripravnosti i specijalizovane mirovne snage od skoro 4.000 vojnika.

On je odbacio ideju da je ODKB sredstvo za promovisanje ruskog uticaja, a rekao je i da će tenzije između Istoka i Zapada ostati opasno povećane sve dok se ne postigne dogovor o bezbednosnim garancijama koje Moskva traži od NATO, a za koje je naveo da su u interesu šireg regiona i ODKB-a, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike