Policija nastavlja sa razbijanjem protesta u Kanadi: Najmanje 100 demonstranata uhapšeno, kamioni uklonjeni sa ulica

19.02.2022

10:15

0

Kanadski premijer, Džastin Trudo, preduzeo je korak bez presedana, najavljujući zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim merama povezanim sa kovidom 19

Policija nastavlja sa razbijanjem protesta u Kanadi: Najmanje 100 demonstranata uhapšeno, kamioni uklonjeni sa ulica
Tan2022-2-18_23251529_1 - Copyright Tanjug/Adrian Wyld /The Canadian Preš via AP

Policija je u petak uhapsila desetine demonstranata i odvuka vozila koja su blokirala kanadsku prestonicu koja je pod opsadom. Kamioni su počeli da se povlače pod pritiskom policije, povećavajući nadu vlasti da će prekinuti protest koji traje već tri nedelje. 

Uhapšeno je najmanje 100 ljudi, a više od 20 kamiona je odvučeno, uključujući i sva ona koja su blokirala jednu od glavnih gradskih ulica, saopštile su vlasti. 

Među uhapšenima su organizatori protesta. Jedan je dobio kauciju, dok je troje zadržano u pritvoru. 

Stotine policajaca u opremi za borbu protiv nereda, a neki i sa automatskim oružjem, sišli su u zonu protesta i počeli da odvode demonstrate sa lisicama na rukama. 

Policija nije otkrila koliko je demonstranata ili vozila ostalo u centru grada. 

Kanadski premijer, Džastin Trudo, preduzeo je korak bez presedana, najavljujući zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim merama povezanim sa kovidom 19.

Trudo se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, navodeći da će opseg ovih mera biti “vremenski ograničen”, “razuman i proporcionalan” i da neće biti raspoređena vojska.

U skladu sa novim merama, banke će, bez potrebe za sudskim nalogom, moći da zamrznu lične račune bilo koga ko je povezan sa protestima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike