Bugarski poslanik pokazao nacistički pozdrav u Evropskom parlamentu: Tvrdi da je njegov pokret rukom pogrešno protumačen (VIDEO)

17.02.2022

12:42

1

Francuski ministar za evropska pitanja Klement Bon nazvao je Džambackijevo ponašanje „skandaloznim i nečuvenim“

Bugarski poslanik pokazao nacistički pozdrav u Evropskom parlamentu: Tvrdi da je njegov pokret rukom pogrešno protumačen (VIDEO)
Angel Džambacki - Copyright Printscreen Twitter/Renaissance_UE

Poslanik Evropskog parlamenta iz Bugarske optužen je da je u sredu izveo nacistički pozdrav unutar debatne komore Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj, nakon što je izneo kritikovao nedavnu odluku najvišeg suda EU da dozvoli smanjenje sredstava Poljskoj i Mađarskoj. On tvrdi da je incident "nesporazum".

Dok je izlazio iz sale, Angel Džambacki iz stranke VMRO nakratko je stao, okrenuo se prema govorničkom podijumu i ispružio desnu ruku tako da je izgledalo kao da je pokazao nacistički pozdrav.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola osudila je taj gest na Tviteru.

- To vređa mene i sve ostale u Evropi. Taj gest je iz najmračnijeg poglavlja naše istorije i mora se ostaviti tamo - napisala je ona.

Francuski ministar za evropska pitanja Klement Bon nazvao je Džambackijevo ponašanje „skandaloznim i nečuvenim“.

Incident se dogodio kada su poslanici Evropskog parlamenta reagovali na odluku Evropskog suda pravde, koji je u sredu potvrdio da Brisel može da smanji sredstva Poljskoj i Mađarskoj. Dve zemlje sa konzervativnim vladama EU optužene su za kršenje vladavine prava.

 

 

U svom govoru i kasnije u komentarima na internetu, Džambacki je odbacio presudu rekavši da je ona „gnusna“.

- Ne postoji psihički zdrava osoba koja misli da Mađarska i Poljska nemaju funkcionalnu vladavinu prava. Umesto toga, ona se koristiti kao bič protiv nacionalnih država koje prezirete. Živele nacionalne države Evrope - napisao je on na Tviteru.

Džambacki je kasnije rekao za „Euronews" da su kritike na njegov račun „jednostavan slučaj velikog nesporazuma“.

List je citirao pismo koje je Džambacki pisao kolegama poslanicima u Evropskom parlamentu, objašnjavajući da je želeo da se izvini za jezik koji je koristio u svom govoru i za to što je „ponizno mahnuo predsedavajućem“.

- Zamislite moje iznenađenje kada sam bio optužen za nacistički pozdrav. Izvinjavam se ako je moje nevino mahanje nekoga uvredilo - napisao je on na društvenoj mreži.

Evropski parlament je 2015. kaznio Januša Korvin-Mikea iz Poljske i Đanluku Bonana iz Italije, svakog sa po 3.060 evra i suspendovao ih na 10 dana zbog nacističkih pozdrava u sali. Oba političara optužila su organ EU za donošenje odluka za mešanje u unutrašnje poslove država članica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike