Kakvo ovo čudo živi u dubinama okeana?! Naučnici otkrili stvorenje staro svega nekoliko dana (FOTO)

17.02.2022

09:01

0

Većina vrsta "duh ajkula" naseljava duboko more

Kakvo ovo čudo živi u dubinama okeana?! Naučnici otkrili stvorenje staro svega nekoliko dana (FOTO)
Beba duh ajkule - Copyright National institute of water & atmospheric research

Naučnici novozelandskih Južnih ostrva otkrili su bebu takozvane duh ajkule, malo poznate i retke riblje vrste koja živi u najvećim dubinama okeana.

"Duh ajkule", koje su poznate i kao himera, retko se viđaju, a susret sa njihovim mladuncima je još ređi, prenosi Skynews.

"Duh ajkula" koja je stara svega nekoliko dana uočena je na dubini od oko 1,2 kilometra u blizini Južnih ostrva, a naučnici navode da ovo otkriće produbljuje razumevanje najmlađeg stadijuma ove vrste.

- Dubokovodne vrste je generalno teško pronaći, a posebno vrste poput "duhova ajkula" koje su obično prilično zagonetne - izjavila je Brit Finuči, članica tima koji je radio na ovom otkriću.

Naučnici Nacionanog instituta za istraživanje vode i atmosfere sa Novog Zelanda naglasili su da je utvrđeno da je jedinka nedavno rođena jer joj je stomak i dalje bio ispunjen jajašcima.

 

 

Embrioni "duh ajkula" razvijaju se u kapsulama jaja položenim na morskom dnu.

"Duh ajkule" nisu zapravo prave ajkule, već vrsta ribe koja je blisko povezana sa ajkulama i ražama. Njihovi skeleti prvenstveno se sastoje od hrskavice, što im daje pomalo jeziv izgled.

Većina vrsta "duh ajkula" naseljava duboko more, iako nekoliko vrsta radije živi u plitkim priobalnim vodama.

 

 

Dr Finuči je povodom pronalaska jedinke istakla da će biti sprovedena obimna istraživanja o ovoj vrsti kako bi se spoznao proces njenog nastanka i steklo znanje o retkoj vrsti.

- Uzećemo mali uzorak tkiva i nasumične genetike. Onda ćemo uraditi i gomilu morfometrije ili merenja tela, što će nam takođe pomoći da procenimo koju vrstu posmatramo - obrazložila je dr Finuči.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike