Lideri Saveta Evrope: "Izuzetno smo zabrinuti zbog visokih tenzija oko Ukrajine"

15.02.2022

17:40

0

Oni su pozvali na hitno smirivanje situacije

Lideri Saveta Evrope: "Izuzetno smo zabrinuti zbog visokih tenzija oko Ukrajine"
Savet Evrope - Copyright Profimedia

Lideri Saveta Evrope pozvali su danas na hitnu deeskalaciju i jačanje napora kako bi se izbegao mogući oružani sukob u Ukrajini.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog visokih tenzija oko Ukrajine. Zaprepašćeni smo perspektivom velikog sukoba na našem kontinentu između naših država članica - poručili su u zajedničkoj izjavi predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Najviši zvanicnici Saveta Evrope potvrdili su podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i pozvali sve zainteresovane države članice da udvostruče svoje napore kako bi izbegle dalje zaoštravanje situacije i mogući oružani sukob.

- Pozivamo na hitnu deeskalaciju retorike i akcija i težnju za dijalogom - navodi se u saopštenju.


Dodaje se da dijalog o smirivanju situacije u vezi s Ukrajinom mora biti zasnovan na Statutu Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima koju su sve države čanice Saveta Evrope dužne da poštuju, podržavaju i primenjuju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike