Potres u "eri toksina": Virus nalik eboli registrovan u Evropi

10.02.2022

10:56

0

Dve osobe u Velikoj Britaniji su dobile dijagnozu Lasa groznice

Potres u "eri toksina": Virus nalik eboli registrovan u Evropi
kovid virus laboratorija - Copyright Pixabay

Dve osobe koje su se nedavno vratile u Veliku Britaniju iz zapadne Afrike dobile su dijagnozu Lasa groznice, virusne hemoragične bolesti nalik eboli.

Slučajevi su otkriveni u istoj porodici koja živi na istoku Engleske, saopštila je vlada, dodajući da se trenutno vodi istraga o trećem slučaju.

Simptomi bolesti uključuju groznicu, slabost, glavobolju i povraćanje. Takođe može dovesti do krvarenja iz usta, gastrointestinalnog trakta i na kraju izazvati smrt, iako je njegova stopa smrtnosti znatno niža od one koju donosi ebola.

Otprilike četvrtina pacijenata koji prežive bolest može da pati od gluvoće. U polovini takvih slučajeva sluh se vraća posle nekoliko meseci.

Bolest endemična za brojne zapadnoafričke nacije, Lasa groznica se obično prenosi izlaganjem hrani ili predmetima za domaćinstvo kontaminiranim urinom ili izmetom zaraženih pacova. Takođe se može širiti izlaganjem zaraženim telesnim tečnostima.

Profimedia
 

Jedan od pacijenata se oporavio, drugi potvrđeni i jedan sa sumnjom na Lasa groznicu ostaju u bolnici.

Prošlo je više od decenije otkako je Lasa groznica poslednji put otkrivena u Velikoj Britaniji – 2009, kada su potvrđena dva slučaja. Od 1980. godine u zemlji je ranije registrovano ukupno osam slučajeva. Svi su "uvezeni".

U zapadnoj Africi svake godine se registruju stotine hiljada slučajeva Lasa groznice.

Prema vladi Velike Britanije, javljaju se gotovo isključivo kod ljudi koji rade u visokorizičnim sredinama u endemskim područjima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike