U Otavi proglašeno vanredno stanje: Demonstranti traže smenu vlade, gradom odjekuju sirene i eksplozije pirotehničkih sredstava (VIDEO)

06.02.2022

22:22

0

Gradonačelnik je naglasio da je potrebna podrška drugih nivoa i jurisdikcije vlade

U Otavi proglašeno vanredno stanje: Demonstranti traže smenu vlade, gradom odjekuju sirene i eksplozije pirotehničkih sredstava (VIDEO)
cbc news - Copyright Printscreen/YouTube/CBC News: The National

Gradonačelnik Otave Džim Votson proglasio je danas vanrednu situaciju zbog desetodnevnih protesta kamiondžija koji su blokirali veliki deo kanadske prestonice.


- Ova odluka govori o tome koliku "ozbiljnu opasnost i pretnju po bezbednost i sigurnost stanovnika" predstavljaju protesti i naglašava potrebu za podrškom sa drugih nivoa i jurisdikcije vlade - naveo je gradonačelnik u izjavi.

 


Votson, koji se ranije žalio da je broj demonstranata veći od broja policijaca i da oni kontrolišu situaciju, nije izneo detalje o tome koje bi mere mogle da budu uvedene, prenosi Rojters.

"Konvoj slobode" počeo je kao protest protiv obaveze vakcinacije za kanadske kamiondžije, ali se pretvorio u opšti javni protest protiv antikovid mera i vlade premijera Džastina Trudoa, preneo je Rojters.

 

 

U gradu se non stop čuju sirene automobila i odjekuju eksplozije pirotehničkih sredstava.

Traže smenu vlade

Demonstranti su ranije poručili da neće otići dok sva ograničenja ne budu ukinuta, pozivajući na smenu vlade Trudoa.

Trudo je u petak rekao da kanadska vlada ne planira da pošalje vojnike da se bave protestom kamiondžija zbog obavezne vakcinacije.

 


Policija je danas optužila četiri osobe za zločin iz mržnje i istražuje pretnje protiv javnih ličnosti, zajedno sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI).

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike