NATO presreo ruski vojni avion: Letelica uočena u blizini vazdušnog prostora Letonije

05.02.2022

11:17

0

Vežbe su uznemirile obližnje države

NATO presreo ruski vojni avion: Letelica uočena u blizini vazdušnog prostora Letonije
AP252763873753 - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

NATO avioni krenuli da presretnu ruske vojne letelice dok su se približavali letonskom vazdušnom prostoru, saopštili su u sredu zvaničnici Alijanse.

Estonski radar je u utorak uveče otkrio letelicu iznad Baltičkog mora, saopštio je NATO. Osim vodećeg aviona, nijedan drugi ruski vojni avion nije bio na planu leta.

NATO je poslao letelice da identifikuju avion, a kasnije je izvestio da je on uleteo u ruski vazdušni prostor, piše CNN.

NATO nije saopštio koliko je ruskih aviona bilo uključeno. Letovi dolaze pošto je ruska Severna flota stavljena u punu borbenu pripravnost za vojne vežbe u kojima učestvuje skoro 40.000 vojnika i 50 ratnih brodova.

Vežbe su uznemirile obližnje države NATO, uključujući Letoniju, gde su američki vojnici i oprema nedavno stigli radi obuke i gde raste strah od sledećeg poteza ruskog predsednika Vladimira Putina.

U međuvremenu, Putin se u sredu pridružio proslavi na moskovskom Crvenom trgu, gde su Rusi proslavili godinu dana od aneksije Krima.

NATO je osudio aneksiju kao nezakonito otimanje teritorije i pojačava prisustvo svojih trupa u regionu u, kako zvaničnici kažu, pokušaju da obeshrabri Putina da upadne u druge zemlje.

Putin opisuje aneksiju kao „ponovno ujedinjenje“, ističući da su stanovnici Krima velikom većinom glasali da on bude deo Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike