Građani više nemaju izbora: Predsednik Austrije potpisao zakon o obaveznoj vakcinaciji

04.02.2022

12:56

0

Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status građana, a za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra

Građani više nemaju izbora: Predsednik Austrije potpisao zakon o obaveznoj vakcinaciji
Ilustracija - Copyright AP Photo/Lisa Leutner

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen potpisao je danas Zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane.

Nakon što je sinoć Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio Zakon pošto je krajem prošlog meseca to učinio i parlament, predsednik je svojim potpisom potvrdio obaveznu vakcinaciju, koja sada može da stupi na snagu.

Iz kabineta Van der Belena saopšteno je da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

Sada svoj potpis na zakon mora staviti još kancelar Karl Nehamer, posle čega on mora biti zvanično objavljen kako bi stupio na snagu.

Stupanjem na snagu Zakona svi punoletni građani sa prijavom boravka u Austriji moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Od obavezne vakcinacije izuzete su jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala kovid 19 na 180 dana.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

U prvoj fazi, koja traje do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već će građani samo biti informisani o obavezi vakcinisanja.

Austrijska policija će od 16. marta tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status građana, a za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra.

Naime, nevakcinisani građanin koji bude “uhvaćen”, biće kažnjen sa 600 evra ako odmah prihvati kaznu, a ukoliko uloži žalbu, moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Ministarstvo zdravlja pred stupanje na snagu Zakona mora da donese odgovarajuću uredbu, u kojoj će stajati i koje se vakcine prihvataju, kao i koji su sve izuzeci.

Predviđeno je da će osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti na spisku dozvoljenih cepiva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike