Haotično na ulicama, ceo grad ostao bez struje: U Gvineji Bisao u toku vojni puč? (VIDEO)

01.02.2022

20:38

0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid borbi

Haotično na ulicama, ceo grad ostao bez struje: U Gvineji Bisao u toku vojni puč? (VIDEO)
AP150887590705 - Copyright AP Photo

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (Economic Community of West African States, skraćeno ECOWAS) pozvala je na mir u Gvineji Bisao, pošto se u utorak oko vladine palate u glavnom gradu Bisau čula pucnjava, što je izazvalo zabrinutost da je po sredi državni udar.

- EKOWAS osuđuje pokušaj državnog udara i smatra vojsku odgovornom za fizički integritet predsednika Umara Sisoka Embala i članova njegove vlade. EKOWAS traži od vojske da se vrati u svoje kasarne i zadrži republički stav - navodi se u saopštenju ECOVAS-a.

Nemiri u Gvineji Bisao dolaze nakon vojnog udara koji je potresao Burkinu Faso 24. januara.

Mamadou Džao, akademik iz Gvineje Bisao, rekao je za Si-En-En da su ulice širom prestonice mirne, jer su zabrinuti stanovnici ostali u kućama i čekaju više informacija.

- Bisau je tih, ali ne znamo šta se dešava u blizini zgrade vlade. Čekamo da saznamo više o tome šta se dešava - rekao je Džao i dodao da je struje nestalo:

- Grad je u mraku tri ili četiri sata. To je nešto što se i inače dešava.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš takođe je pozvao na hitan prekid borbi.

- Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog vesti o teškim borbama Bisau - navodi se u saopštenju od utorka.

Dejvid Glovski, docent za studije Afrike na Univerzitetu u Albaniju, rekao je za CNN da se Embalo, otkako je preuzeo dužnost početkom 2020. godine, „suočio sa mnogim izazovima za svoj legitimitet, uključujući sporove oko samog izbora“.

AP Photo
Predsednik Umaru Sisoko Embalo

- Sumnjam da su mnogi Gvinejci iznenađeni još jednim pokušajem državnog udara, a ipak je ovo i dalje veoma razočaravajuće. Bez obzira na nečija osećanja prema predsedniku Embalu, Gvinejci su prečesto bili u milosti vojske i elitnih sukoba koji se ne moraju nužno fokusirati na brige Gvinejaca širom zemlje - rekao je Glovski.

Na Fejsbuk nalogu predsednika objavljeno je da se on vratio u glavni grad, a na neverifikovanom Tviter nalogu preneta je njegova poruka da je dobro i da je situacija pod kontrolom vlade, prenosi Rojters.

Portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santoš Silva izjavio je da je Embalo u svojoj rezidenciji, ali da se ne zna da li je napad završen.

Istoriju Gvineje Bisao obeležilo je nekoliko vojnih udara od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine.

Ovi sukobi su opustošili infrastrukturu i ekonomiju zemlje, ostavljajući je među najsiromašnijim na svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike