Panika zbog najnovijeg soja koronavirusa: Zagonetni NeoCoV zarazniji od prethodnih varijanti, stopa smrtnosti visoka

27.01.2022

11:01

0

Strahuje se da on ne može biti „unakrsno neutralisan“ antitelima koja ciljaju kovid

Panika zbog najnovijeg soja koronavirusa: Zagonetni NeoCoV zarazniji od prethodnih varijanti, stopa smrtnosti visoka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kineski naučnici upozorili su na „potencijalnu pretnju po biološku bezbednost“ koju predstavlja novi soj koronavirusa, koji se, podložan mutaciji, može preneti sa životinja na ljude i ne može biti „unakrsno neutralisan“ antitelima koja ciljaju kovid.

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta u Vuhanu, „neočekivano su otkrili“ da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov „bliski srodnik“ PDF-2180-CoV „mogu efikasno da koriste neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša ( ACE2) i ljudski ACE2 prilikom ulaska" u organizam.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a koji je kasnije izazvao pandemiju kovida 19, takođe koristi ACE2 da uđe u ljudsko telo.

U sažetku istraživanja, objavljenom na portalu progenitorBioRxiv", kaže da infekcija ovim sojem, koji sada cilja na slepe miševe, „ne može biti unakrsno neutralisana antitelima koja ciljaju SARS-CoV-2 ili MERS-CoV“.

Priznajući da priroda NeoCoV „ostaje zagonetna“, naučnici upozoravaju na „potencijalnu pretnju po biološku bezbednost“ za ljude, „sa visokom stopom smrtnosti i stopom prenosa“, piše RT.

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je „predak“ varijante omikron, koja je izazvala novi talas infekcija širom sveta i koja je sada dominantna u mnogim zemljama, „prešao sa ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su zarazile tog domaćina, a zatim se vratile na ljude".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike