"Ne sme biti rata!" Oglasio se Medvedev o "ratnim igrama" NATO na granici Rusije

27.01.2022

07:36

0

-Proces pregovora o bezbednosnim garancijama je jedini način da se sadašnja situacija reši, a da biste izbegli rat morate pregovarati, izjavio je

"Ne sme biti rata!" Oglasio se Medvedev o "ratnim igrama"  NATO na granici Rusije
Dmitrij Medvedev - Copyright Yulia Zyryanova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Situacija oko Ukrajine se zaoštrava iz dana u dan. Sa jedne strane, zapadni mediji govore da Moskva sprema invaziju na Ukrajinu, dok Rusija to negira i traži garancije od NATO da prestane da se širi na istok.

Mediji sa Zapada svakodnevno histerišu o „ruskoj agresiji“ iako ni jedan ruski vojnik ni stopu nije prešao rusku granicu, a vojne baze NATO pakta se nalaze širom sveta. Mnoge od njih su, gle čuda, u neposrednoj blizini granice Rusije, dok ruskih baza nema u Meksiku ili Kanadi. Ipak, to nije dovoljan razlog da zapadnjačka propagandna mašina ne govori o „ruskoj pretnji“. 

NATO saveznici stavili su svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO, "kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice".

Sada se oglasio potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

-Proces pregovora o bezbednosnim garancijama je jedini način da se sadašnja situacija reši, a da biste izbegli rat morate pregovarati, izjavio je.  

-Ne sme biti rata ni na koji način, niko ne traži da započne rat, i mora se učiniti sve da se izbegne bilo kakav rat- poručio je Medvedev ruskim medijima, a prenosi agencija TAS S.

U tom smislu, kako naglašava, najvažnija i “jedina opcija je pregovaranje o bezbednosnim garancijama, uključujući političkim i diplomatskim sredstvima”, kao i korišćenje principa nedeljivosti bezbednosti u međusobnim odnosima, koji je, kako ukazuje, ugrađen u sve evropske i međunarodne temeljne dokumente i koji sugeriše da niko ne može da jaca svoju bezbednost na štetu bezbednosti neke druge zemlje.

Medvedev je, međutim, ukazao da postoje ljudi koji zarađuju na tenzijama i na pričama o ratnom scenariju.

Govoreći o dokumentima o bezbednosnim garancijama koje je Moskva predala SAD i NATO-u, Medvedev je rekao da su ti dokumenti vrlo konkretni i određeni, i da su odraz zabrinutosti zvanične Moskve.

-Nije samo reč o Ukrajini ili bilo kojoj drugoj državi, već o realnoj opasnosti po nacionalnu bezbednost naše zemlje - izjavio je potpredsednik Saveta za bezbednost.

Komplikovana geopolitička situacija

Tanjug/AP Photo
 

 


Ako se na primer, kako dodaje, Ukrajina pridruži NATO-u, nova vojna baza sa novim ofanzivnim oružjem pojavila bi se odmah na granici sa Rusijom.

-U takvim uslovima bismo završili u veoma komplikovanoj geopolitičkoj situaciji i to svakako moramo uzeti u obzir. To je ono o čemu se radi u dokumentima, koji su sačinjeni i predati američkoj strani- izjavio je on.

Napominje i da NATO ne uspeva da održi svoje obećanje o neširenju na istok i da se prebacio na ruske granice.

-Obećali su da neće širiti NATO, ali nisu održali obećanje. Kažu “mi ništa nismo potpisali?” Ali svi dobro znamo ko je i kada dao takva obećanja i takva uveravanja - naglasio je Medvedev.

SAD i NATO uputili su juče Moskvi odgovor na predlog Rusije povodom dokumenta o bezbednosnim garancijama.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike