Trese se pola sveta: Jaki zemljotresi pogodili Japan, Aljasku i Filipine!

22.01.2022

09:12

0

Po poslednjim podacima nema žrtava

Trese se pola sveta: Jaki zemljotresi pogodili Japan, Aljasku i Filipine!
Agencia Meteorológica de Japón vía AP

Više od 10 ljudi povređeno je u snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepena Rihtera koji je pogodio jugozapadni i zapadni Japan, javili su mediji u subotu. Zemljotres se dogodio u subotu oko 1:08 u blizini ostrva Kjušu, a epicentar se nalazio na dubini od 40 kilometara (24,8 milja), saopštila je Japanska meteorološka agencija. Nije izdato upozorenje na cunami. Prefekture Mijazaki, Oita, Koči i Kumamoto registrovale su potrese do pet na japanskoj skali seizmičkog intenziteta od sedam tačaka, saopštila je novinska agencija Kjodo.

Prema pisanju medija, najmanje šest osoba je povređeno, većina lakše, u prefekturi Oita. U Mijazakiju su registrovane četiri povrede. Žrtve su takođe prijavljene u prefekturama Saga i Kumamoto.

 

 

Snažan zemljotres je pogodio i Filipine. Potresi su dostigli jačinu 6,0 stepeni Rihterove skale. Registrovan je u subotu na oko 231 kilometar od filipinske provincije Sarangani, saopštio je američki Geološki zavod. 

Seizmički događaj dogodio se oko 10:26 po lokalnom vremenu i procenjuje se da će imati dubinu od 24 kilometra u svom epicentru.

Ne predviđa se da će seizmička aktivnost izazvati pretnju od cunamija, prema Filipinskom institutu za vulkanologiju i seizmologiju (Phivolcs).

Grupa sa sedištem na Filipinima je prvobitno zabeležila da je zemljotres bio jačine 6,5 stepeni, sa dubinom epicentra od 66 kilometara.

Prema nacionalnoj instituciji, malo je verovatno da će doći do ozbiljnog oštećenja konstrukcija. Međutim, u okolini se očekuju naknadni potresi i izveštaji o šteti.

 

 

Takođe, zemljotres magnitude 6,3 pogodio je danas Aljasku, saopštio je Američki geološki zavod.

Epicentar je bio 87 kilometara južno od grada Analaska, na dubini od tri kilometra, prenosi agencija RIA Novosti.

Za sada nema podataka o žrtvama niti materijalnoj šteti.

 

 


Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam