Predviđanje naučnika: Ako temperatura nastavi da raste, slede kolosalne katastrofe

17.01.2022

09:43

0

Što su promene globalnije, katastrofe su opasnije

Predviđanje naučnika: Ako temperatura nastavi da raste, slede kolosalne katastrofe
AP Photo/Michael Probst, FILE

Ukoliko u narednih 30 godina prosečna temperatura na planeti poraste za više od 1,5 stepeni, svet očekuju katastrofalne prirodne promene, izjavio je ruski klimatolog Vladimir Rjabkov.

Prema njegovim rečima, globalno zagrevanje se ne dešava samo zbog ljudske aktivnosti – glavni razlog su prirodni procesi. Ljudi mogu da ubrzaju ili uspore neke promene, dodao je.

Rjabov je objasnio da je zagrevanje na planeti u proteklih 40 godina bilo jače nego ikada. Kako kaže, prosečna temperatura je porasla za dva stepena.

Pixabay
 

- Posledica brzih klimatskih promena biće prirodne katastrofe. Što su promene globalnije, katastrofe su opasnije - upozorio je.

Naučnik je podsetio na upozorenje izneto na Pariskom klimatskom samitu da će nastupiti katastrofa ako u naredne tri decenije planeta zagreje više od 1,5 stepeni. S tim u vezi, on dodaje da će sve učestalije prirodne katastrofe, između ostalih, uragani i oluje, biti samo uvod.

- Početak kolosalnih katastrofa može da bude otapanje leda u okeanima, a kasnije na vrhovima planina. U tom slučaju će 30 odsto kopna biti poplavljeno - naglasio je ruski klimatolog dodajući da će se pod vodom naći gusto naseljene teritorije.

Pixabay
 

Naučnici redovno upozoravaju na opasnosti globalnog zagrevanja. U Rusiji se razvijaju i uvode mere za smanjenje emisije ugljen-dioksida i zaštitu životne sredine.

S tim u vezi, predsednik Vladimir Putin je naložio vladi ranije da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 70 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 1990. i da izradi strategiju za razvoj zemlje sa niskim emisijama štetnih gasova do 2050. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti