“Božanski vetar” i dalje duva: Hiljade mladih Japanaca hrlile u smrt za otadžbinu (FOTO/VIDEO)

13.01.2022

20:00

0

Autor: Milan Ivanić

Ceo koncept ovakvog žrtvovanja za otadžbinu vukao je korene iz strogog kodeksa bušida (puta ratnika), koji je samuraj Jamamoto Cunetomo opisao rečima: “Put ratnika se nalazi u smrti“

“Božanski vetar” i dalje duva: Hiljade mladih Japanaca hrlile u smrt za otadžbinu (FOTO/VIDEO)
49235763_222469385337841_1957767001141149696_n - Copyright Wikipedia

Tokom Drugog svetskog rata, oko četiri hiljade japanskih pilota dalo je svoj život u samoubilačkim napadima na savezničke brodove u Tihom okeanu. Pripadnici Jedinice za specijalne napade Tokubecu Kogekitaj, širom sveta poznati kao kamikaze, dobrovoljno su prihvatli zadatak da se svojim avionima zalete u neprijateljske brodove i tako u smrt odvedu sebe, ali i što veći broj neprijatelja.

Prvi samoubilački napadi japanskih pilota počeli su pre zvaničnog forimranja jedinice kamikaza. Kada bi njihov avion pretrpeo ozbiljna oštećenja, piloti su se namerno zaletali u protivnička plovila, ne želeći da neprijatelju padnu u ruke. Ipak, to su bili pojedinačni slučajevi i nije postojala nikakva strategija za takve napade.

Wikipedia
 

Kako je rat odmicao, Japanci su bili u sve lošijoj situaciji. Neprijatelj je bio brojčano nadmoćniji i bolje opremljen. Tada dolazi do predloga da se formiraju odredi pilota-samoubica koji bi dobrovoljno pristali da se avionom zalete u protivničke brodove.

“Put ratnika se nalazi u smrti“

Kapetan Motoharu Okamura, zadužen za bazu Tatejama u Tokiju, bio je, prema nekim izvorima, prvi oficir koji je zvanično predložio taktiku napada kamikaza. 

- U trenutnoj situaciji, čvrsto verujem da je jedini način da rat preokrenemo u svoju korist da se oslonimo na sudaračke napade naših aviona. Nema drugog načina. Biće više nego dovoljno dobrovoljaca za ovu šansu da se spase naša zemlja i želim da komandujem takvom operacijom. Obezbedite mi 300 aviona, a ja ću zauzvrat preokrenuti ovaj rat - poručio je on svojim nadređenima.

Kontraadmiral Masafumi Arima/Wikipedia
 

Na taj predlog naveo ga je čin kontraadmirala Masafumija Arima, koji je lično predvodio napad od oko 100 bombardera na veliki nosač aviona "USS Franklin", u blizini zaliva Lejte, 15. oktobra 1944. godine. Arima je poginuo, a deo aviona je pogodio američki brod. Japanska vrhovna komanda i propagandisti uhvatili su se za primer kontraadmirala, koji je posthumno unapređen u viceadmirala i koji  je dobio zvaničnu zaslugu za prvi napad kamikaze.

Ceo koncept ovakvog žrtvovanja za otadžbinu vukao je korene iz strogog kodeksa bušida (puta ratnika). Samuraj Jamamoto Cunetomo je to opisao rečima: “Put ratnika se nalazi u smrti“.

Bilo više dobrovoljaca nego aviona

Kada je vrh japanske vojske prihvatio Okamurin predlog, ostalo je da se potraže prvi dobrovoljci. Komandant Asaiči Tamai je izdvojio 23 talentovana studenta pilota, koje je obučavao, i pitao ih da li su spremni da budu deo prve jedinice kamikaza. Svi piloti su podigli obe ruke i dobrovoljno se prijavili da se pridruže operaciji.

Prvi regruti za odrede kamikaza 1944. godine/Wikipedia
 

Kada se pročulo za forimiranje ove jedinice, ostali piloti su se pobunili zato što Tamai nije pitao i njih. Oni su napravili spisak dobrovoljaca na kojem su se potpisivali, neki čak sopstvenom krvlju, i koji su kasnije predali komandantu. Jedini problem koji je postojao za japanski vojni vrh bio je to što je broj prijavljenih kamikaza bio tri puta veći od broja aviona koji su predviđeni za napade.

 

 

Kada je prva jedinica konačno formirana, dobrovoljcima je rečeno da će njihova plemenitost duha sačuvati otadžbinu od propasti, čak i u porazu. Ovaj odred zvanično je nosio ime Jedinica za specijalne napade "Božanski vetar", poznatija kao Kamikaze (od reči “kami“, što znači Bog, i “kaze“, što znači vetar). Tom rečju Japanci su nazvali tajfun koji je uništio flotu mongolskog osvajača Kublaj-kana 1281. godine.

Obuka za smrt

Obuka pilota koji su se dobrovoljno javili na zadatak bila je veoma surova. Mladići su svakodnevno, pored obuke kako da najefikasnije pogode protivnika, prolazili i teoretsku nastavu na kojoj su učili o veličini i značaju njihove zemlje. 

Kamikaze na obuci/Wikipedia
 

Piloti su dobili priručnik u kojem je detaljno opisano kako treba da razmišljaju, pripremaju se i napadaju. U ovom priručniku pilotima je rečeno da treba da dostignu visok nivo duhovne obuke i da održavaju zdravlje u najboljem stanju. Ova uputstva su, između ostalog, trebala da ih učine mentalno spremnim za smrt.

U priručniku je takođe objašnjeno kako se pilot može vratiti ako ne može da locira metu, te da “ne bi trebalo olako da protraći svoj život“. Pored toga, piloti su pripremani za trenutak smrti, pa je tako navedeno: “Približavanjem meti osetićeš da se tvoja brzina povećala hiljadu puta. To je kao dugi pucanj u filmu, koji se odjednom zatvara i ta scena ti prolazi ispred lica. Trenutak udara. Sad si na dva-tri metra od mete. Možeš jasno videti krajeve neprijateljskih topova. Osećaš kako odednom lebdiš u vazduhu. U tom trenutku vidiš lice svoje majke. Ne smeje se, niti plače, to je njen uobičajeni izraz lica.”

Wikipedia
 

Pred polazak na svoj poslednji let, kamikaze su ispijali sake (piće od fermentiranog pirinča). Sa sobom su nosili svojom rukom napisanu oproštajnu pesmu (haiku-poema smrti), a ispod pilotske kacige vezali bi beli povez (hašimaki), koji su još drevni samuraji nosili pred bitku i koji je označavao borbu do smrti. Pored toga su nosili pojaseve koje su im isplele majke, a kabine su ukrašavali lutkama koje su predstavljale porodicu, a koje su im sašile sestre ili učenice u školama širom Japana, kako ih na poslednjem putovanju ne bi zahvatio strašan osećaj ledene usamljenosti.

Ulivali strah u kosti neprijateljima

Prvi poduhvat kamikaza bio je usmeren na krstaricu “Australija”, ali bomba teška 250 kilograma, koja je bila pričvršćena za avion, nije eksplodirala. Ipak, u napadu je poginulo 30, a ranjeno je 64 mornara. Ubrzo je usledio napad na nosač aviona "USS St. Lo", koji je za Japance bio dosta uspešniji. Brod je potopljen, a glas o fanatičnim pilotima ledila je krv u žilama savezničkih mornara. 

Srednjoškolke mašu grančicama trešnjinog cveta kamikazi koji odlazi u misiju/Wikipedia
 

Uskoro je usledila prava samoubilačka manija. Japanci su trpali kamikaze na sva moguća prevozna sredstva, od patrolnih čamaca punjenih eksplozivom do torpeda vođenih ljudskom rukom. 

Napad kamikaza na St Lo/Wikipedia
 

Naleti kamikaza kulminirali su u bici za Okinavu. Tada je 1.500 kamikaza napalo američke krstarice koje su štitile nosače aviona zakucavši se u njih. Saveznički gubici bili su zaprepašćujući. 

 

 

Do kraja rata oko četiri hiljade kamikaza je žrtvovalo svoj život, a njihov učinak je i dalje predmet rasprave istoričara. Smatra se da su za deset meseci svog postojanja uništili tri eskortna nosača aviona, 50 brodova razarača, minopolagača i transportnih brodova, te oštetili oko 300 brodova različitih namena. Američka mornarica je izgubila 4.900 mornara, a samo pogotkom u nosač “Bunker hill” izgubljeno je 400 života. Ipak, prema nekim informacija, tek oko 14 odsto kamikaza je uspelo da pogodi cilj. 

Nosač aviona posle napada kamikaza/Wikipedia
 

Međutim, psihološki učinak na protivnika bio je apsolutan. Dok je veliki deo omladine u SAD pokušavao da izbegne odlazak u rat, Japanci su imali na stotine mladića koji su samo čekali priliku da ih pošalju u samoubilačku misiju. Američki oficiri su pisali da je na samu najavu nailaska kamikaza bilo mnogo slučajeva u kojima su američki mornari nerezonski trošili municiju, samoranjavali se ili skakali u vodu.

Kapitulacija

Car Hirohito je, 15. avgusta 1945. godine, narodu preko radija objavio kapituliraciju, pozivajući ga da podnese nepodnošljivo i izdrži neizdrživo. Bio je to žestok udarac za kamikaze i njihove nadređene.

Američki vojnici posmatraju napad kamikaza/Wikipedia
 

Dan nakon javnog obraćanja cara, viceadmiral Onjiši, najviši komandant mornaričkih kamikaza i njihov patron, u skladu sa samurajskom tradicijom, izvršio je ritualno samoubistvo rasporivši sebi stomak mačem. U oproštajnom pismu je naveo da svoj život nudi dušama pilota koje je poslao u smrt i njihovim porodicama. Da bi okajao greh i pokazao da mu je iskreno žao poginulih mladića, odbio je pomoć sekundanta, čija je funkcija da izvršiocu samoubistva, nakon što je zarinuo mač u utrobu, odrubi glavu kako bi mu prekratio muke. Usled toga, umirao je čitavih 15 sati. 

Wikipedia
 

Kapetan Okamura, koji je prvi javno predložio formiranje odreda kamikaza, takođe je presudio sebi metkom, tri godine po završetku rata.

Mladi bili najpožrtvovaniji

Iako je u početku bio plan da kamikaze budu nešto stariji piloti koji već imaju formiranu porodicu, japanska vojska se suočila sa činjenicom da su se dobrovoljno prijavljivali uglavnom najmlađi. Na kraju, kada se pogleda spisak svih koji su završili svoje živote u samoubilačkim misijama, vidi se da je većina njih imala između 20 i 23 godine.

Oproštajna pisma puna patriotizma i ljubavi prema otadžbini

U današnjem Japanu mišljenja o kamikazama su podeljena. Dok levičari smatraju da su oni bili zavedena omladina koja je služila militarističkom režimu, vladajuća desna Liberalno-demokratska partija već godinama pokušava da opravda njihove postupke. U tom svetlu treba gledati i pokušaj 2014. godine da se oproštajna pisma mladih pilota kamikaza registruju kao svetska kulturna baština, što je naišlo na veliko protivljenje u Kini i Južnoj Koreji, koje su najviše propatile pod japanskom okupacijom.

Kaplar Jukio Araki (17), drži štene, dan pre samoubilačkog napada/Wikipedia
 

Inače, redovi tih pisama odišu vatrenim patriotizmom i veličaju lepote japanske zemlje i duhovnosti i prepuna su isticanja zakletvi caru i otadžbini. Tako je, na primer, 17-godišnji Jukio Araki, jedan od najmlađih kamikaza koji je izvršio misiju, u oproštajnom pismu roditeljima napisao:

- Izvolite naći zadovoljstvo u svojoj želji za mojom odanošću caru i privrženošću roditeljima. Ne kajem se. Ja samo idem napred svojim putem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike