Uz pomoć "Google maps", italijanska policija uhvatila odbeglog mafijaša: "Kako ste me našli, ni porodicu nisam zvao 10 godina" (VIDEO)

11.01.2022

21:09

0

Đoakino Gamino, italijanski mafijaš pobegao je iz zatvora 2002. godine i emigrirao u Španiju gde je promenio ime, oženio se...

Uz pomoć "Google maps", italijanska policija uhvatila odbeglog mafijaša: "Kako ste me našli, ni porodicu nisam zvao 10 godina" (VIDEO)
španija - Copyright Foto: Twitter/ Policía Nacional

Italijanski mafijaški šef koji je u bekstvu već 20 godina, uhvaćen je nakon što su ga detektivi uočili na Google maps u Španiji. Đoakino Gamino je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva počinjenog u Italiji 1989. godine…

Đoakino Gamino, italijanski mafijaš pobegao je iz zatvora 2002. godine i emigrirao u Španiju gde je promenio ime, oženio se, radio kao kuvar i posedovao prodavnicu voća i povrća u Galapagaru, gradiću severno od Madrida.

Sicilijanska policija u više navrata je pokretala potragu za Gaminom, a 2014. godine je izdat evropski nalog za hapšenje. Beguncu se ušlo u trag i znalo se da živi u Španiji, ali je zahvaljujući Guglovom servisu Strit vju policija uspela da precizno odredi njegovu lokaciju.

Alat za navigaciju, dostupan preko Gugl mapa, snimio je dvojicu muškaraca ispred prodavnice voća i povrća pod nazivom “El Huerto de Manu” (Manuova bašta), u Galapagaru. Policija je utvrdila da jedan od ove dvojice muškaraca veoma liči na Gamina, ali je njegov identitet potvrđen tek kada su naišli na oglas za obližnji restoran pod nazivom “Manuova kuhinja”.

Prodavnica i restoran su sada zatvoreni, ali je policija pronašla fotografiju Gamina, obučenog u kuvarsku uniformu, na Fejsbuk stranici restorana “La Cocina de Manu”. Bio je prepoznatljiv po ožiljku na levoj strani brade. Meni restorana uključivao je jelo pod nazivom “sicilijanska večera”.

Gamino je uhapšen 17. decembra, ali detalji njegovog hapšenja nisu izašli u javnost sve dok ih Republika nije objavila 5. januara 2022.

Detalje je potvrdio tužilac iz Palerma, Frančesko Lo Voi, koji je vodio poslednju istragu. „Nije kao da provodimo dane pregledajući Gugl mape da bismo pronašli begunce“, rekao je tužilac za Gardijan. „Bilo je mnogo prethodnih i dugih istraga, koje su nas dovele do Španije. Bili smo na dobrom putu, a Gugl mape su nam pomogle da potvrdimo rezultate naše istrage“.

Posle dvadeset godina skrivanja, Gamino je mislio da je uspeo da prekine sve svoje veze sa Sicilijom. Nakon hapšenja, navodno je rekao policiji: „Kako ste me našli? Nisam čak ni svoju porodicu zvao deset godina!“

 

 

Gamino je pripadao mafijaškom klanu u Agriđentu na Siciliji, koji je devedesetih bio u krvavom obračunu sa Koza nostrom, glavnom mafijaškom mrežom na Siciliji. Prvi put je uhapšen 1984. godine, kada ga je istraživao sudija za borbu protiv mafije Đovani Falkone, kojeg je mafija ubila 1992. godine.

Gamino je bio tražen zbog ubistva i raznih drugih zločina povezanih sa mafijom. Po drugi put je uhapšen u Barseloni 1998. godine. Izdržavao je doživotnu kaznu u zatvoru Rebibia u Rimu kada je 2002. uspeo da pobegne tokom meteža nastalog zbog snimanja filma u zatvoru. Gamino je izašao kroz kapiju pošto se zamenio sa rođakom jednog od zatvorenika. Neki veruju da je prikriveni pripadnik mafije u uniformi možda pomogao u njegovom bekstvu.

Internet razotkriva kriminalce

Nije prvi put da je mafijaški begunac uhvaćen uz pomoć interneta. U martu prošle godine, Mark Feren Klod Biart je uhvaćen na Karibima nakon što se pojavio na video-snimcima o kuvanju na Jutjubu. Biart je bio u bekstvu od 2014, kada su italijanski tužioci naredili njegovo hapšenje zbog trgovine kokainom u Holandiji u ime klana Kačola iz mafije Ndrangeta.

Do hapšenja, Biart je vodio miran život među italijanskom iseljeničkom zajednicom u Boka Čiki u Dominikanskoj Republici. Iako snimci na Jutjubu na kojima se razmeće svojim kulinarskim veštinama nikada nisu pokazali njegovo lice, policija je rekla da su ga odale karakteristične tetovaže.

Policija je 2019. uhapsila mafijaša iz organizacije Kamora dok je jeo testeninu sa svoje dve mačke koje su sedele pored njega u stanu u predgrađu Napulja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike