NATO odbija zahtev Rusije pred bitan sastanak, Peskov podiže glas: To nam neće odgovarati!

11.01.2022

16:52

0

Stoltenberg demonstrira silu, portparol Kremlja uzvraća

NATO odbija zahtev Rusije pred bitan sastanak, Peskov podiže glas: To nam neće odgovarati!
Dmitrij Peskov - Copyright Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je u petak, uoči prvog sastanka Saveta NATO - Rusija od jula 2019, da alijansta neće zaustaviti svoje širenje u Evropi, stavljajući time do znanja da odbija zahteve koje je Zapadu iznela Rusija usred tekuće bezbednosne krize sa Ukrajinom.

- Nećemo praviti kompromise oko osnovnih principa, uključujući pravo svake nacije da odluči o svom putu i vrsti bezbednosnog aranžmana čiji deo želi da bude – rekao je Stoltenberg u Briselu, gde je učestvovao na sastanku ministara NATO, preneo je “Hil”.

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je prošlog meseca osam zahteva Sjedinjenim Državama i NATO u okviru napora da se ublaže tenzije oko Ukrajine, na čijoj je granici Moskva sakupila desetine hiljada vojnika podstičući strahove od invazije.

Jens Stoltenberg; Printscreen/Twitter/Stoltenberg
 

Na listi Moskve su, između ostalog, zahtevi da Alijansa obustavi sve planove o članstvu, uključujući sa Ukrajinom, i da ne raspoređuje svoje snage blizu granica Rusije. Kremlj takođe traži garancije da SAD neće postavljati vojne baze u bivšim sovjetskim državama koje nisu deo NATO, niti razvijati bilateralnu vojnu saradnju sa njima.

Rusija bi u zamenu ograničila svoje vojne vežbe i obustavila neprijateljstva niskog nivoa, uključujući preletanje aviona.

Peskov insistira: Beskrajno odlaganje nam neće odgovarati

Rusko-američki razgovori o bezbednosnim garancijama nisu proces radi procesa kao takvog, već je važan rezultat, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov; AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Za sada nema šta da se kaže o rezultatu. Preostaje još nekoliko rundi koje će omogućiti da se dođe do boljeg razumevanja, odnosno jasnije slike o tome gde smo sa Amerikancima - poručio je Peskov na konferenciji za novinare, a prenosi ruska agencija TASS.

On je dodao da Rusija ne postavlja rokove u dijalogu sa SAD o bezbednosnim garancijama, ali da beskrajna odlaganja u ovom procesu neće odgovarati Moskvi.

- Ne, ovde nema jasnih rokova i, naravno, niko ih ne postavlja. Postoji samo stav Rusije da beskrajno odlaganje u ovom procesu nam uopšte neće odgovarati - rekao je portparol ruskog predsednika, povodom pregovora SAD i Rusije o sigurnosnim garancijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike