Stoltenberg: Verujem da je dogovor s Rusijom moguć!

10.01.2022

15:51

0

Stoltenberg je pozdravio spremnost Rusije da učestvuje u dijalogu o bezbednosti

Stoltenberg: Verujem da je dogovor s Rusijom moguć!
Copyright Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je uverenje da postoji stvarna volja ruske strane i NATO da se uključe u proces koji može da spreči novi oružani sukob u Evropi.


On je napomenuo da je imao priliku da razgovara sa ruskim zvaničnicima u vreme dok je obavljao dužnost premijera Norveške i da je bio uveren da je sporazum sa Rusijom moguć, obećavši da će NATO dati sve od sebe da pronade diplomatski rešenje, prenosi TAS S.

Stoltenberg je pozdravio spremnost Rusije da učestvuje u dijalogu o bezbednosti.

- Saslušaćemo zbog čega je Rusija zabrinuta, ali u svakom smislenom dijalogu mora se saslušati i ono što nas zabrinjava u vezi sa postupcima Rusije - rekao je Stoltenberg i ponovio da će u fokusu razgovora biti pitanja evropske bezbednosti, transparentnosti vojnih aktivnosti, smanjenje rizika i kontrola naoružanja, ali nije pominjao Ukrajinu koja je prvobitno proglašena za centralnu temu sastanka.

Prema Stoltenbergovim rečima, uz razgovore sa Rusijom Alijansa će nastaviti i konsultacije sa Evropskom unijom i partnerskim zemljama Švedskom, Finskom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

On je ponovio tvrdnje da Rusija jača svoje vojne snage blizu granice sa Ukrajinom i upozorio da će zemlje NATO uvesti nove sankcije u slučaju "agresije" Rusije na Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO ocenio je ranije danas da bezbednosni pregovori između Rusije i Zapada možda neće rešiti sva pitanja tokom ove nedelje, ali da bi mogli obezbediti da se izbegne sukob.

- Moguć je dogovor sa Rusijom - rekao je ranije danas Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednicom vlade Ukrajine Olgom Stefanišinom, preneo je Rojters.

On je tada ukazao da se ne može očekivati da ovakvi sastanci rezultiraju rešenjem svih pitanja i izrazio nadu da je moguć dogovor o nizu novih sastanaka i o samom procesu.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike