Papa Franja ukorio parove koji radije imaju ljubimce nego decu: To je sebično

07.01.2022

15:44

0

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je parove koji iz bioloških razloga ne mogu da imaju decu da razmisle o usvajanju i da se ne plaše odgajanja dece

Papa Franja ukorio parove koji radije imaju ljubimce nego decu: To je sebično
Tan2022-1-5_9313273_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Zabrinut zbog pada nataliteta, papa Franja je, govoreći tokom opšte audijencije u Vatikanu, kritikovao parove koji radije imaju kućne ljubimce od dece, tvrdeći da njihova odluka da se odreknu roditeljstva vodi ka osipanju „čovečanstva” i da je šteta za civilizaciju.

- Danas vidimo jedan odlik sebičnosto. Vidimo da neki ljudi ne žele da imaju decu. Ponekad imaju jedno i to je to, ali imaju dva psa, dve mače. Da, psi i mačke zauzimaju mesto dece. Ovo je možda smešno nekima, ali je realnost - rekao je papa.

Kako je istakao, „negiranje očinstva i majčinstva umanjuje nas, oduzima nam ljudskost".
 
- Tako civilizacija postaje stara i ostaje bez čovečanstva jer gubimo bogatstvo očinstva i majčinstva, a zemlja je ta koja pati - dodao je Papa.
 
Osim toga, poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je parove koji iz bioloških razloga ne mogu da imaju decu da razmisle o usvajanju i da se ne plaše odgajanja dece.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini
 

- Imati dete je uvek rizik, ali veći je rizik u tome da nemaš dete, u negiranju roditeljstva - istakao je on.

Papa Franja je 2014. za dnevni list „Il Messaggero" rekao da je imati kućne ljubimce umesto dece još jedan fenomen kulturne degradacije i da je emocionalni odnos s kućnim ljubimcima lakši od složenog odnosa između roditelja i dece.
 
Argentinski pontifeks u prošlosti je osudio demografsku zimu ili pad nataliteta u razvijenom svetu. Početkom ove godine kritikovao je moderno društvo u kojem su karijera i zarada mnogima izgovor za neizgradnju porodice, nazivajući takav mentalitet „gangrenom za društvo".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike