Neverovatan prizor: Na plaži u Velsu otkriven otisak stopala dinosaurusa star 200 miliona godina (FOTO)

03.01.2022

07:47

0

Ustanovljeno da su otisci u Penartu pravilno raspoređeni, što upućuje na hod životinje

Neverovatan prizor: Na plaži u Velsu otkriven otisak stopala dinosaurusa star 200 miliona godina (FOTO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na jednoj plaži u Velsu otkriveni su otisci stopala dinosaurusa stari više od 200 miliona godina, kažu stručnjaci.

Paleontolozi iz londonskog Prirodnjačkog muzeja rekli su da se smatra da otisci stopala koji datiraju iz perioda trijasa pripadaju vrlo ranom rođaku sauropoda.

- Znamo da su rani sauropodi živeli u Britaniji u to vreme, pošto su kosti kamelotije, veoma ranog sauropoda, pronađene u Somersetu u stenama iz istog perioda - kaže dr Suzana Mejdment, paleontolog u muzeju koji je bio uključen u istraživanju.

O tragovima ih je prvobitno obavestio paleontolog amater i u početku su dr Mejdment i njen kolega profesor Pol Baret bili skeptični prema nalazima.

 

- Dobijamo mnogo upita od ljudi o raznim stvarima koje bi mogle da budu važni otisci, ali brojne su geološke karakteristike koje se lako mogu zameniti sa njima - rekla je dr Mejdment, i dodala:

- Međutim, na osnovu dobijenih fotografija smo zaključili da postoji mogućnost da je reč o nečemu što bi mogli biti tragovi dinosaursa i da bi bilo vredno to pogledati.

 Dr Mejdment i prof. Baret su otišli ​​na lice mesta da istraže tragove i obave merenja.

- Ustanovili smo da su otisci koje smo videli u Penartu pravilno raspoređeni, što upućuje na hod životinje. Takođe smo videli ivice, gde je tlo podignuto uvis. Ove strukture su karakteristične za aktivno kretanje kroz meko tlo - rekao je profesor Baret u saopštenju.

Njihovi nalazi bi takođe mogli da otkriju informacije o ponašanju dinosaurusa, kao što je način na koji su hodali i putovali u krdima.

- Ovi tipovi tragova nisu uobičajeni širom sveta, tako da verujemo da je ovo zanimljiv dodatak našem znanju o životu trijasa u Velikoj Britaniji. Zapisi o trijaskim dinosaurusima u ovoj zemlji su prilično mali, tako da sve što možemo da pronađemo iz tog perioda proširuje našu sliku o onome što se dešavalo u to vreme - rekao je Baret.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/cnn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike