Naučnici optimistični: Omikron je možda dostigao vrhunac

31.12.2021

09:52

0

Varijanta omikron, iako veoma prenosiva, imala je niže stope hospitalizacije

Naučnici optimistični: Omikron je možda dostigao vrhunac
AP Photo/Jerome Delay

Južnoafrička Republika je ukinula pravilo noćnog policijskog časa, a zvaničnici navode da je zemlja možda izašla iz vrhunca četvtog talasa zaraze kovidom 19.

U saopštenju vlade se navodi da je varijanta omikron, iako veoma prenosiva, imala niže stope hospitalizacije od prethodnih talasa i da je došlo do marginalnog povećanja broja smrtnih slučajeva.

Omikron soj je prvi put prijavljen u Južnoj Africi prošlog meseca, nakon čega je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila na mogući "cunami" infekcija izazvanih sojevima delta i omikron koje bi mogle da preplave zdravstvene sisteme.

AP Photo/Jerome Delay
 

Međutim, u saopštenju južnoafričke vlade objavljenom nakon specijalnog sastanka kabineta, navodi se da su slučajevi i stope prijema u bolnice opali u skoro svim provincijama širom zemlje.

U nedelji zakjučno sa 25. decembrom, broj potvrđenih infekcija iznosio je 89.781, što je manje u odnosu na 127.753 nedelju dana ranije.

Najavljene promene uključuju ukidanje ograničenja kretanja između ponoći i 4 sata ujutru, dok će preduzećima biti dozvoljeno da prodaju alkohol po uobičajenim pravilima licenciranja, umesto da se zatvaraju u 23 časa.

Okupljanje je i dalje ograničeno na 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru i na 2.000 na otvorenom ili 50 odsto kapaciteta kako bi se omogucćilo socijalno distanciranje.

Tokom pandemije, Južnoafrička Republika je zabeležila skoro 3,5 miliona slučajeva kovida 19 i više od 90.000 smrtnih slučajeva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug