Naučnik koji je otkrio omikron: Uskoro će biti nemoguće izbeći ovaj soj korone

30.12.2021

15:26

0

Nagli rast broja zaraženih ne prati i povećanje hospitalizacija

Naučnik koji je otkrio omikron: Uskoro će biti nemoguće izbeći ovaj soj korone
južna afrika - Copyright AP Photo/Jerome Delay, File

Južnoafrički virolog Volfgang Prejser koji je prvi otkrio varijantu omikron upozorio je danas na njenu vrlo zaraznu prirodu.

- S ovom varijantom biće gotovo nemoguće izbeći zarazu - kazao je za DW.

Virolog je bio "oprezno optimističan" u pogledu naglog pada broja slučajeva u Južnoj Africi, zemlji koja je prva prijavila postojanje novog soja korone.

- Možda je omikron malo manje virulentan od prethodnih sojeva. Ipak, još vidimo kako zbog njega umiru pacijenti - rekao je Prejser.

AP Photo/Thibault Camus
 

Omikron je prvi put zabeležen u novembru u Južnoj Africi i od tada se brzo proširio svetom i prouzrokovao rekordne brojeve novozaraženih u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku gde je broj dnevnih infekcija premašio 200.000.

Iako prvi izveštaji ukazuju da bi omikron mogao da ima blaže simptome od prethodnih sojeva kovida 19, stručnjaci upozoravaju da bi zbog porasta broja slučajeva moglo doći do preopterećenja zdravstvenih sistema.

- Kovid još nije postao virus prehlade. Možda se stvari kreću u tom smeru, to bi bila dobra vest. Međutim, loša vest je da će uskoro biti nemoguće izbeći zarazu ovom varijantom. Videli smo koliko se brzo širi i koliko brzo raste broj novih slučajeva. Moguće je da će se u sledećih nekoliko mjeseci omikronom zaraziti većina stanovništva - dodao je.

Ipak, u Južnoj Africi, kao i sada u Evropi i SAD, iako je zabeležen nagli porast zaraženih, nije pojačan broj hospitalizacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike